GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Klimatske promjene su velika prijetnja globalnom rastu

Georgieva: Klimatske promjene su velika prijetnja globalnom rastu
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 21:59
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Klimatske promjene predstavljaju veliku prijetnju globalnom rastu, upozorila je u ponedjeljak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je ministrima financija na sastanku o klimatskim promjenama da se sredstva koja se troše na suzbijanje covida-19 trebaju utrošiti i na zelene investicije.

Kaže da bi se time BDP mogao povećati u prosjeku za 0.7 posto u prvih 15 godina oporavka.

"Iako smo u središtu covid krize, trebamo se mobilizirati i spriječiti klimatsku krizu", rekla je Georgieva na sastanku s ministrima financija iz 52 zemlje.

Skupina zemalja, osnovana u travnju 2019. i predvođena ministrima financija Čilea i Finske, održala je u ponedjeljak virtualni sastanak na marginama godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Kina i SAD, koji stvaraju najviše stakleničkih plinova u svijetu, nisu dio te skupine. Te dvije zemlje zajedno su zaslužne za 43 posto svjetske emisije štetnih plinova.

"Dokazi su jasni: klimatske promjene su ozbiljna prijetnja rastu i blagostanju. To je makrokritično. A makroekonomske politike ključne su za borbu protiv klimatskih promjena", rekla je čelnica MMF-a.

Dodala je da je istraživanje MMF-a pokazalo da je moguće postići nultu emisiju plinova do 2050. unatoč pandemiji, ali države trebaju izdvojiti dio fiskalnih poticaja za zelene investicije.

Cijene ugljika trebale bi biti u središtu strategije, dodala je. "Ključno je pravilno izvršiti provedbu, uključujući zaštitu ranjivih ljudi i sektora kako bi se osigurala pravedna tranzicija."

Izrazivši zabrinutost da se trenutnim Pariškim klimatskim okvirom neće smanjiti emisija štetnih plinova za 25 do 50 posto u sljedećem desetljeću, Georgieva je pozvala glavne zagađivače da usvoje najnižu cijenu ugljika što bi moglo otvoriti put prema globalnom konsenzusu.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalni rast, globalna ekonomija, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Vučić: Molim Krizni štab da shvati da država mora da isplati i penzije i plate
RACIONALNO
Vučić: Molim Krizni štab da shvati da država mora da isplati i penzije i plate
KRUŠEVAC - "Ako zatvorimo sve u Srbiji, ne znam od čega ćemo moći bilo šta da platimo", naveo je Vučić.
Ćorić: Hrvatska si može priuštiti da pomogne ugostiteljima
POMOĆ
Ćorić: Hrvatska si može priuštiti da pomogne ugostiteljima
ZAGREB - "Imamo projekcije. Ali sutra kada ćemo komunicirati same mjere, onda ćete čuti zapravo i koliko to financijski iznosi."
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
STAVOVI
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
BERLIN - Njemačka za male poduzetnike na ime pomoći zbog mjera zatvaranja na kraju godine u okviru borbe protiv koronavirusa isplaćuje preko deset milijardi više nego što je potrebno, prema analizi Njemačkog gospodarskog instituta (IW) koju prenosi dnevnik „Welt am Sonntag“ u nedjelju.
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE