GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Klimatske promjene su velika prijetnja globalnom rastu

Georgieva: Klimatske promjene su velika prijetnja globalnom rastu
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 21:59
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Klimatske promjene predstavljaju veliku prijetnju globalnom rastu, upozorila je u ponedjeljak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je ministrima financija na sastanku o klimatskim promjenama da se sredstva koja se troše na suzbijanje covida-19 trebaju utrošiti i na zelene investicije.

Kaže da bi se time BDP mogao povećati u prosjeku za 0.7 posto u prvih 15 godina oporavka.

"Iako smo u središtu covid krize, trebamo se mobilizirati i spriječiti klimatsku krizu", rekla je Georgieva na sastanku s ministrima financija iz 52 zemlje.

Skupina zemalja, osnovana u travnju 2019. i predvođena ministrima financija Čilea i Finske, održala je u ponedjeljak virtualni sastanak na marginama godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Kina i SAD, koji stvaraju najviše stakleničkih plinova u svijetu, nisu dio te skupine. Te dvije zemlje zajedno su zaslužne za 43 posto svjetske emisije štetnih plinova.

"Dokazi su jasni: klimatske promjene su ozbiljna prijetnja rastu i blagostanju. To je makrokritično. A makroekonomske politike ključne su za borbu protiv klimatskih promjena", rekla je čelnica MMF-a.

Dodala je da je istraživanje MMF-a pokazalo da je moguće postići nultu emisiju plinova do 2050. unatoč pandemiji, ali države trebaju izdvojiti dio fiskalnih poticaja za zelene investicije.

Cijene ugljika trebale bi biti u središtu strategije, dodala je. "Ključno je pravilno izvršiti provedbu, uključujući zaštitu ranjivih ljudi i sektora kako bi se osigurala pravedna tranzicija."

Izrazivši zabrinutost da se trenutnim Pariškim klimatskim okvirom neće smanjiti emisija štetnih plinova za 25 do 50 posto u sljedećem desetljeću, Georgieva je pozvala glavne zagađivače da usvoje najnižu cijenu ugljika što bi moglo otvoriti put prema globalnom konsenzusu.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalni rast, globalna ekonomija, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE