GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Imamo teških problema s kojima se moramo boriti

Georgieva: Imamo teških problema s kojima se moramo boriti
MMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva potpuno je usredotočena na globalne izazove, rekla je u utorak za Reuters, nakon što je Izvršni odbor MFF-a odbacio optužbe da je vršila pritisak na osoblje Svjetske banke da promijene podatke u korist Kine na njezinom prethodnom poslu.

"Imamo teških problema s kojima se moramo boriti i potreban nam je snažan ugled institucije kako bi služila članstvu", rekla je Georgieva u intervjuu za Reuters.

Georgieva, bugarska ekonomistica i prva osoba iz zemlje u razvoju koja je na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), preživjela je prijetnju svom vodstvu, ali bivši dužnosnici Ministarstva financija SAD-a i drugi stručnjaci upozorili su kako je skandal narušio istraživački ugled i MMF-a i Svjetske banke.

U pitanju je bila osuđujuća procjena koju je odvjetničko društvo WilmerHale pripremilo za Svjetsku banku o nepravilnostima u podacima otkrivenim u izvješću Svjetske banke za 2017. godinu. U izvješću WilmerHalea navodi se da su Georgieva i drugi visoki dužnosnici vršili "neprimjeren pritisak" na bankovno osoblje kako bi unijeli promjene i poboljšali položaj Kine. Georgieva je žestoko odbacila optužbe.

Neki republikanski zastupnici u američkom Kongresu rekli su kako je situaciju potrebno više istražiti.

Upitana je li nanesena šteta MMF-u, Georgieva je istaknula kako su pitanja o nepravilnostima vezana uz "Doing Business" izvješća Svjetske banke, a ne uz MMF. Poručila je kako ima "apsolutno puno povjerenje" u integritet podataka i istraživanja MMF-a.

MMF ima robusne kontrole nad svim podacima i snažan unutarnji sustav usmjeren na zaštitu zviždača, rekla je Georgieva, dodajući kako je rekla da će raditi s osobljem na jačanju vjerodostojnosti Fonda.

Georgieva je rekla kako se planira sastati s osobljem MMF-a u ponedjeljak, nakon prvog tjedna godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, te se usredotočiti na gospodarske izazove s kojima se suočava globalno gospodarstvo. "Veselim se", rekla je.

Georgieva je snažno demantirala navode iznesene u izvješću WilmerHalea koje se usredotočilo na njezino djelovanje u Svjetskoj banci 2017., otprilike dvije godine prije nego što je preuzela vodeći posao u MMF-u.

Ona i njezin odvjetnik optužili su odvjetničko društvo da je napravilo kritične pogreške u svom izvješću te da ju je dovelo u zabludu rekavši kako ona nije bila predmet istrage.

Georgieva je rekla da pozdravlja "temeljitu i nepristranu" provjeru odbora - uključujući sastanke s njom i odvjetnicima odvjetničke tvrtke - jer joj je dala priliku da u potpunosti pobije sporne navode.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Doing Business
PROČITAJ I OVO
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
ŠTETA
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo je od početka pandemije pretrpjelo ogromnu štetu, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Koelna u nedjelju.
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE