GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Imamo teških problema s kojima se moramo boriti

Georgieva: Imamo teških problema s kojima se moramo boriti
MMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Čelnica MMF-a Kristalina Georgieva potpuno je usredotočena na globalne izazove, rekla je u utorak za Reuters, nakon što je Izvršni odbor MFF-a odbacio optužbe da je vršila pritisak na osoblje Svjetske banke da promijene podatke u korist Kine na njezinom prethodnom poslu.

"Imamo teških problema s kojima se moramo boriti i potreban nam je snažan ugled institucije kako bi služila članstvu", rekla je Georgieva u intervjuu za Reuters.

Georgieva, bugarska ekonomistica i prva osoba iz zemlje u razvoju koja je na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), preživjela je prijetnju svom vodstvu, ali bivši dužnosnici Ministarstva financija SAD-a i drugi stručnjaci upozorili su kako je skandal narušio istraživački ugled i MMF-a i Svjetske banke.

U pitanju je bila osuđujuća procjena koju je odvjetničko društvo WilmerHale pripremilo za Svjetsku banku o nepravilnostima u podacima otkrivenim u izvješću Svjetske banke za 2017. godinu. U izvješću WilmerHalea navodi se da su Georgieva i drugi visoki dužnosnici vršili "neprimjeren pritisak" na bankovno osoblje kako bi unijeli promjene i poboljšali položaj Kine. Georgieva je žestoko odbacila optužbe.

Neki republikanski zastupnici u američkom Kongresu rekli su kako je situaciju potrebno više istražiti.

Upitana je li nanesena šteta MMF-u, Georgieva je istaknula kako su pitanja o nepravilnostima vezana uz "Doing Business" izvješća Svjetske banke, a ne uz MMF. Poručila je kako ima "apsolutno puno povjerenje" u integritet podataka i istraživanja MMF-a.

MMF ima robusne kontrole nad svim podacima i snažan unutarnji sustav usmjeren na zaštitu zviždača, rekla je Georgieva, dodajući kako je rekla da će raditi s osobljem na jačanju vjerodostojnosti Fonda.

Georgieva je rekla kako se planira sastati s osobljem MMF-a u ponedjeljak, nakon prvog tjedna godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, te se usredotočiti na gospodarske izazove s kojima se suočava globalno gospodarstvo. "Veselim se", rekla je.

Georgieva je snažno demantirala navode iznesene u izvješću WilmerHalea koje se usredotočilo na njezino djelovanje u Svjetskoj banci 2017., otprilike dvije godine prije nego što je preuzela vodeći posao u MMF-u.

Ona i njezin odvjetnik optužili su odvjetničko društvo da je napravilo kritične pogreške u svom izvješću te da ju je dovelo u zabludu rekavši kako ona nije bila predmet istrage.

Georgieva je rekla da pozdravlja "temeljitu i nepristranu" provjeru odbora - uključujući sastanke s njom i odvjetnicima odvjetničke tvrtke - jer joj je dala priliku da u potpunosti pobije sporne navode.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Doing Business
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE