GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Globalna ekonomija izranja iz najdublje krize

Georgieva: Globalna ekonomija izranja iz najdublje krize
DOJMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Globalna ekonomija izgleda „manje strašno" nego u lipnju i Međunarodni monetarni fond (MMF) blago će izmijeniti procjenu pada u ovoj godini, rekla je u utorak direktorica MMF-a Kristalina Gerogieva.

„Moja je glavna poruka da globalno gospodarstvo izranja iz najdublje krize", rekla je Georgieva.

„Katastrofa koja nas je zadesila ipak nije završila, ni izdaleka. Sve zemlje suočavaju se sada s nečim što bih nazvala 'dugotrajnim usponom', mukotrpnim usponom koji će bit dug, neravnomjeran i nesiguran. I obilježen povremenim posrtajima", dodala je čelnica MMF-a.

Međunarodni zajmodavac prognozirao je u lipnju da globalni bruto domaći proizvod (BDP) zboj mjera zaustavljanja koronavirusa pasti ove godine 4,9 posto, najviše od 30-ih godina prošlog stoljeća, pozivajući vlade i središnje banke da pomognu dodatnim poticajnim mjerama.

Novu prognozu objavit će sljedećeg tjedna, na redovnom jesenjem godišnjem okupljanju, ovaj puta na internetu.

U idućoj godini MMF i dalje očekuje „djelomični i neravnomjerni“ oporavak, istaknula je Georgieva. U lipnju je Fond prognozirao 5,4-postotni svjetskog gospodarstva u idućoj godini.

Zahvaljujući fiskalnim mjerama potpore ukupne vrijednosti 1.200 milijardi dolara i monetarnim popuštanjem bez presedana mnoga su razvijena gospodarstva, uključujući SAD i eurozonu, uspjela izbjeći najgoru štetu i počela su se oporavljati, kazala je Georgieva.

I Kina se oporavila brže no što se očekivalo, dodala je.

Tržišta u nastajanju i zemlje s niskim primanjima nalaze se u posebno teškoj situaciji, s obzirom na slabe sustave zdravstvene skrbi, visoki vanjski dug i ovisnost o sektorima najranjivijima u pandemiji, poput turizma i vađenja sirovina, naglasila je čelnica MMF-a.

„U zemljama s niskim prihodima šokovi su toliko duboki da se suočavamo s rizikom „izgubljenih generacija“, rekla je Georgieva, nagovijestivši da će MMF i Svjetska banka sljedeći tjedan predložiti značajnije olakšavanje povrata duga za tu skupinu zemalja, napominje Reuters.

"U nekim slučajevima bit će nužna globalna koordinacija u restrukturiranju državnog duga, uz puno sudjelovanje javnog i privatnog sektora", upozorila je čelnica MMF-a.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
MALOPRODAJA
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni oporavio se u listopadu, nakon pada u mjesecu ranije, a Hrvatska je uz Dansku bilježila najveći rast među zemljama EU-a, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto
PAD
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto

RIM - Talijanski bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se ove godine 8,9 posto i tek se djelomično oporaviti u 2021., procijenila je u četvrtak statistička agencija Istat.

Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
POTOP
Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
LONDON - Aktivnosti u gospodarstvu eurozone potonule su u studenome, odražavajući teške posljedice mjera suzbijanja drugog vala zaraze covidom 19 u uslužnom sektoru, ali poslovne čelnike ohrabruju vijesti o cjepivu, izvijestio je u četvrtak Markit.
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
PLAĆE
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
ŽENEVA - Mjesečne plaće radnika u mnogim su zemljama zbog pandemije smanjene ili su stagnirale u prvoj polovini godine, a najteže su bile pogođene žene i najslabije plaćeni radnici, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE