GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Globalna ekonomija iduće će se godine oporaviti

Georgieva: Globalna ekonomija iduće će se godine oporaviti
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2023 / 11:13
Autor: SEEbiz
DAVOS - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva izjavila je u utorak za CNBC da će dani u kojima je njezina institucija redovno snižavala ocjene globalnog rasta uskoro završiti.

"Sada ne vidim razloge za snižene prognoze, ali će se rast 2023. usporiti", rekla je Georgieva za CNBC na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

„Naša projekcija je da ćemo pasti za pola postotnog boda u odnosu na 2022. Dobra vijest je da očekujemo da će rast dosegnuti dno ove godine, a 2024. će biti godina u kojoj ćemo konačno vidjeti rast globalne ekonomije", rekla je Georgieva.

Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu rasta tri puta od listopada 2021.

Što se tiče potencijalnog smanjenja kamatnih stopa središnjih banaka, Georgieva je rekla da "još nismo skroz tamo", budući da inflacija usporava, ali ostaje "i dalje prilično visoka".

"Središnje banke moraju paziti da ne povuku nogu s kočnice prerano", dodala je. Prošli tjedan je stopa inflacije u SAD-u dosegnula najnižu razinu od listopada 2021., dok je inflacija u eurozoni pala drugi mjesec zaredom u prosincu.

U vezi Kine, Georgieva je ponovila projekcije MMF-a da će zemlja zabilježiti rast BDP-a, ali da neće činiti toliki udio u globalnom rastu kao u prošlosti.

"Stope rasta u Kini se neće vratiti na dane kada je Kina ostvarivala oko 40% globalnog rasta, to se neće dogoditi", rekla je Georgieva, a zemlja je doživjela ispodprosječni rast prvi put u 40 godina u 2022.

Ako Kina ostane pri svom trenutnom programu ponovnog otvaranja Covid-19, zemlja će do kraja godine dostići MMF-ove projekcije rasta od 4,4%, rekla je Georgieva.

"Ne 7%, ne 6%, ali na boljem mjestu iznad prosječnog rasta", dodala je.

Komentari generalnog direktora dolaze dan nakon što je MMF objavio novo izvješće u kojem se kaže da bi fragmentacija mogla koštati globalno gospodarstvo do 7% BDP-a.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
UPOZORENJE
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
PEKING - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je u nedjelju da su rizici za financijsku stabilnost porasli i pozvala na nastavak opreza iako su akcije naprednih gospodarstava smirile tržišni stres.
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PROCJENE
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PEKING - Kinesko gospodarstvo ima snažan skok, njezin gospodarski rast činit će oko jednu trećinu ovogodišnjeg rasta globalnog gospodarstva, rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u govoru održanom u China Developmentu. Forum 2023.
Srbija: Najviše zarađuju programeri
ZARADE
Srbija: Najviše zarađuju programeri
BEOGRAD – Najplaćenija delatnost u Srbiji je informisanje i telekomunikacije, gde je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku januarski neto prosek iznosio 198.512 dinara a u okviru nje najbolje su zarađivali programeri, u proseku po 256. 011 dinara.
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE