GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Globalna ekonomija iduće će se godine oporaviti

Georgieva: Globalna ekonomija iduće će se godine oporaviti
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2023 / 11:13
Autor: SEEbiz
DAVOS - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva izjavila je u utorak za CNBC da će dani u kojima je njezina institucija redovno snižavala ocjene globalnog rasta uskoro završiti.

"Sada ne vidim razloge za snižene prognoze, ali će se rast 2023. usporiti", rekla je Georgieva za CNBC na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

„Naša projekcija je da ćemo pasti za pola postotnog boda u odnosu na 2022. Dobra vijest je da očekujemo da će rast dosegnuti dno ove godine, a 2024. će biti godina u kojoj ćemo konačno vidjeti rast globalne ekonomije", rekla je Georgieva.

Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu rasta tri puta od listopada 2021.

Što se tiče potencijalnog smanjenja kamatnih stopa središnjih banaka, Georgieva je rekla da "još nismo skroz tamo", budući da inflacija usporava, ali ostaje "i dalje prilično visoka".

"Središnje banke moraju paziti da ne povuku nogu s kočnice prerano", dodala je. Prošli tjedan je stopa inflacije u SAD-u dosegnula najnižu razinu od listopada 2021., dok je inflacija u eurozoni pala drugi mjesec zaredom u prosincu.

U vezi Kine, Georgieva je ponovila projekcije MMF-a da će zemlja zabilježiti rast BDP-a, ali da neće činiti toliki udio u globalnom rastu kao u prošlosti.

"Stope rasta u Kini se neće vratiti na dane kada je Kina ostvarivala oko 40% globalnog rasta, to se neće dogoditi", rekla je Georgieva, a zemlja je doživjela ispodprosječni rast prvi put u 40 godina u 2022.

Ako Kina ostane pri svom trenutnom programu ponovnog otvaranja Covid-19, zemlja će do kraja godine dostići MMF-ove projekcije rasta od 4,4%, rekla je Georgieva.

"Ne 7%, ne 6%, ali na boljem mjestu iznad prosječnog rasta", dodala je.

Komentari generalnog direktora dolaze dan nakon što je MMF objavio novo izvješće u kojem se kaže da bi fragmentacija mogla koštati globalno gospodarstvo do 7% BDP-a.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE