GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Globalna ekonomija iduće će se godine oporaviti

Georgieva: Globalna ekonomija iduće će se godine oporaviti
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2023 / 11:13
Autor: SEEbiz
DAVOS - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva izjavila je u utorak za CNBC da će dani u kojima je njezina institucija redovno snižavala ocjene globalnog rasta uskoro završiti.

"Sada ne vidim razloge za snižene prognoze, ali će se rast 2023. usporiti", rekla je Georgieva za CNBC na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

„Naša projekcija je da ćemo pasti za pola postotnog boda u odnosu na 2022. Dobra vijest je da očekujemo da će rast dosegnuti dno ove godine, a 2024. će biti godina u kojoj ćemo konačno vidjeti rast globalne ekonomije", rekla je Georgieva.

Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu rasta tri puta od listopada 2021.

Što se tiče potencijalnog smanjenja kamatnih stopa središnjih banaka, Georgieva je rekla da "još nismo skroz tamo", budući da inflacija usporava, ali ostaje "i dalje prilično visoka".

"Središnje banke moraju paziti da ne povuku nogu s kočnice prerano", dodala je. Prošli tjedan je stopa inflacije u SAD-u dosegnula najnižu razinu od listopada 2021., dok je inflacija u eurozoni pala drugi mjesec zaredom u prosincu.

U vezi Kine, Georgieva je ponovila projekcije MMF-a da će zemlja zabilježiti rast BDP-a, ali da neće činiti toliki udio u globalnom rastu kao u prošlosti.

"Stope rasta u Kini se neće vratiti na dane kada je Kina ostvarivala oko 40% globalnog rasta, to se neće dogoditi", rekla je Georgieva, a zemlja je doživjela ispodprosječni rast prvi put u 40 godina u 2022.

Ako Kina ostane pri svom trenutnom programu ponovnog otvaranja Covid-19, zemlja će do kraja godine dostići MMF-ove projekcije rasta od 4,4%, rekla je Georgieva.

"Ne 7%, ne 6%, ali na boljem mjestu iznad prosječnog rasta", dodala je.

Komentari generalnog direktora dolaze dan nakon što je MMF objavio novo izvješće u kojem se kaže da bi fragmentacija mogla koštati globalno gospodarstvo do 7% BDP-a.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE