GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G7: SAD se vraća za stol i pomoći će globalnoj ekonomiji

G7: SAD se vraća za stol i pomoći će globalnoj ekonomiji
G7
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2021 / 08:14
Autor: SEEbiz / H
WASHINTGTON - Administracija američkog predsjednika Joe Bidena poručila je u petak saveznicima na sastanku G7 da će se ponovno angažirati kako bi pomogla upravljati izlaskom globalnog gospodarstva iz najgore krize od Velike depresije, što je u suprotnosti s pristupom koji je imao bivši predsjednik Donald Trump.

Američka ministrica financija Janet Yellen kazala je svojim kolegama iz skupine sedam najbogatiji država svijeta (G7) da je Washington predan multilateralizmu i da "stavlja visoki prioritet na produbljivanje našeg međunarodnog angažmana i jačanja naših savezništava".

Yellen je na virtualnom video sastanku G7, kojim je predsjedala Britanija, pozvala na kontinuiranu fiskalnu potporu gospodarstvima kako bi se osigurao njihov oporavak, ustvrdivši da je sad vrijeme da se ide s velikim poticajima.

Britanski dužnosnici kazali su da se na sastanku raspravljalo o pružanju pomoći radnicima i poduzetnicima pogođenima pandemijom, uz osiguravanje održivosti javnih financija "u dugom roku".

Talijanski ministar gospodarstva Roberto Gualtieri rekao je da je skupina predana nastavku koordiniranih napora da se podupre gospodarstvo. "Prerano je za povlačenje podrške", napisao je na Twitteru.

Biden je predložio novih 1.900 milijardi dolara fiskalnih poticaja za potrošnju i porezno rasterećenje u SAD-u, povrh više od 4.000 milijardi dolara potpora koje je odobrio njegov prethodnih Trump radi pomoći u pandemiji koronavirusa.

Očekuje se da će britanski ministar financija Rishi Sunak idućega mjeseca najaviti produljenje svog programa ekonomskih mjera, a da će se pitanje dovođenja javnih financija u red rješavati kasnije.

Britanija je objavila i da su dužnosnici G7 dogovorili da je ključni prioritet postizanje napretka u ostvarenju "međunarodnog rješenja u vezi izazova oko oporezivanja digitalne ekonomije".

Države pokušavaju već neko vrijeme oživjeti napore na globalnom pristupu oporezivanju digitalnih korporacija, od kojih je većina američka, poput Amazona i Googlea, nakon što je taj napredak blokirala Trumpova administracija. Britanija je pozvala G7 da dogovori zajednički pristup oporezivanju internetskih divova do sredine godine, što je rok koji je dogovoren sa širom skupinom - G20.

Neke članice G7 podupiru novo izdanje vlastite valute MMF-a, poznate pod nazivom specijalna prava vučenja (SDR) kako bi ta financijska institucija pomogla zemljama s niskom razinom dohotka u koronakrizi. Posljednji put SDR-ovi su izdani 2009. godine.

Dužnosnici SAD-a, najvećeg dioničara MMF-a, signalizirali su da su otvoreni za novo izdanje SDR-ova, što je još jedna promjena u odnosu na Trumpovu administraciju.

Izvor iz G7 koji je želio ostati neimenovan, kazao je za Reuters da je SAD poručio ostalim zemljama da treba nekoliko tjedana da bi finalizirao to izdanje.

Taj potez politički je senzitivan za Yellen, jer će omogućiti nove resurse za sve članice MF-a, uključujući i bogate zemlje poput Kine, te američke neprijatelje poput Irana i Venezuele, a što će izazvati protivljenje republikanaca.

Skupinu G7 čine SAD, Britanija, Japan, Francuska, Njemačka, Italija i Kanada.

Tagovi: skupina G7, Janet Yellen, Rishi Sunak, Roberto Gualtieri, globalna ekonomija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE