GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G7 će poduprijeti novo izdanje MMF-ovih posebnih prava vučenja

G7 će poduprijeti novo izdanje MMF-ovih posebnih prava vučenja
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2021 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Skupina G7 vjerojatno će poduprijeti novo izdanje MMF-ovih posebnih prava vučenja (SDR) kako bi se pomoglo siromašnijim zemljama teško pogođenima pandemijom koronavirusa, kazali su u petak izvori.

"Očekujemo da će na današnjem sastanku G7 biti donesene odluke o važnim inicijativama, a za Francusku je to pitanje izdanja MMF-ovih posebnih prava vučenja”, rekao je izvor iz francuskog ministarstva financija.

Dužnosnici SAD-a, MMF-ova najvećeg dioničara, signalizirali su da su spremni poduprijeti novo izdanje SDR-a u vrijednosti 500 milijardi dolara, tvrde izvori.

I Njemačka i Italija podupiru novo izdanje od 500 milijardi dolara, kažu.

Ako SAD zaista signalizira zeleno svjetlo, bit će to zaokret u politici nakon ulasaka u Bijelu kuću Joea Bidena, budući da je za predsjednikovanja Donalda Trumpa bio blokirao tu inicijativu.

Dva upućena izvora upozorila su da se nova američka ministrica financija Janet Yellen, koja će prvi puta sudjelovati na sastanku G7 u novoj ulozi, nije jasno odredila po tome pitanju.

Konsenzus sedam bogatih zemalja utro bi put sporazumu šire skupine 20 najrazvijenijih i najvećih gospodarstava u nastajanju G20, čime bi se stvorili uvjeti za donošenje službene odluke na proljetnom zasjedanju MMF-a u travnju.

Neimenovani stručnjak MMF-a rekao je da će poticaj od 500 milijardi dolara u SDR-ovima omogućiti 14 milijardi dolara dodatnih rezervi za zemlje s niskim dohotkom i 60 milijardi za gospodarstva u nastajanju.

Premda je riječ o relativno malim iznosima, postigli bi veliki efekt kada su u pitanju siromašnije zemlje i mogli bi ohrabriti financijska tržišta u vrijeme kada su mnoge od tih zemalja na rubu bankrota.

Bogate zemlje mogle bi također pozajmiti SDR-ove u MMF-ovu kreditnu liniju kojom bi se financirale siromašnije zemlje po povoljnijim uvjetima nego na financijskim tržištima, napominje Reuters.

Tagovi: G7, posebna prava vučenja, Janet Yellen, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE