GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu

Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 15:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan izjavio je u srijedu da su za konkuretnost hrvatskog gospodarstva i poduzetništva potrebni manji porezi, jeftinija država te fleksibilniji zakon o radu.

Sudjelujući na izbornoj skupštini osječke podružnice HUP-a, Furjan je kazao kako je za povećanje konkuretnosti nužno i bolje i veće korištenje EU fondova, posebice u privatnom sektoru. Smatra također da javni sektor nema kapacitet za povlačenje svih raspoloživih EU sredstava.

Hrvatski poduzetnici pokazali su tijekom pandemije da se rast može ostvarivati i u najtežim vremenima, ali nam ne trebaju "klipovi pod nogama", ne trebamo izmišljene dodatne poreze, birokraciju i prepreke koje nam otežavaju posao, poručio je predsjednik HUP-a.

Istaknuo je i da bi u HUP-u voljeli da Vlada sluša poduzetnike, kao što se slušaju poduzetničke udruge u Francuskoj ili Njemačkoj, ali im se čini da Vlada "više ide prema nekim populističkim i kratkotrajnim mjerama, umjesto da gleda što je dugoročno dobro za hrvatsko gospodarstvo".

"Ono što je dobro za poduzetnike i radnike, dobro je i za Hrvatsku, jer nema uspješnih poduzeća bez zadovoljnih i motiviranih radnika, a nema ni uspješne Hrvatske bez uspješnih kompanija. Želimo poručiti našoj administraciji da treba slušati puls poduzetnika, odnosno ono što im je potrebno, da bi u budućnosti svi zajedno imali bolji rast i razvoj", naveo je Furjan.

Ujedno, pohvalio je projekte povezivanja HUP-a s osječkim visokoobrazovnim institucijama, ocijenivši kako hrvatski obrazovni sustav ne odgovara potrebama poduzetnika na način da školuje kadar potreban biznisu.

"Na žalost, mi i dalje često školujemo ljude za zanimanja koja gotovo da izumiru, i oni se teže snađu na tržištu rada, a u ICT sektoru imamo nedostatak radnika, iako se taj nedostatak danas javlja gotovo svagdje", ocijenio je Furjan.

Tagovi: Mihael Furjan, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE