GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Furjan: Očekujem da će cijene padati

Furjan: Očekujem da će cijene padati
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 20:06
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Vlada je predstavila novi paket mjera za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata. Vrijedan je 1,7 milijardi eura. O mjerama je u Dnevniku HTV-a govorio Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je kako će Vladine mjere smanjiti rizike i omogućiti poslodavcima da bolje planiraju svoje troškove energije i omogućit će lakše poslovanje.

- Mjere nama ne bi bile potrebne da govorimo o uobičajenim fluktuacijama cijene energije od 20-50%-. Mi smo lani u rujnu doživjeli da su cijene energije skočile 500-600%. To je ono što niti jedan poslodavac ne može preživjeti i raditi na normalan način. To se reflektiralo na inflaciju i na manju konkurentnost hrvatskih poduzetnika, odnosno onih poduzetnika koji plaćaju veću cijenu energije, istaknuo je Furjan za HRT.

O činjenici da inflacija usporava, u veljači je bila 11,9%, no da prosječni građanin ništa ne osjeća od toga usporavanja. Furjan je rekao kako je vjerojatno razlog u tome što građani prvenstveno vide cijenu hrane.

- Rast cijena prehrambenih proizvoda je nešto veći i uobičajeno je da postoji inercija u rastu cijena, usporeni rast i naknadni rast. Mi očekujemo i vidimo u ostalim zemljama EU-a i SAD-u da dolazi usporavanje i vidimo da padaju cijene energije i sirovina. S nekim vremenskim odmakom i mi ćemo vidjeti i niže cijene u našim dućanima, dodao je.

- Vidimo da neke trgovine, da neke kompanije promoviraju kako ne dižu cijene. Zapravo će tržišna utakmica odraditi svoje. Uvjereni smo da građani trebaju donositi odluke kao i poslodavci. Znači ako poslodavac nije zadovoljan cijenom ili kvalitetom traži drugog dobavljača. To je ono što građani trebaju napraviti. Ako im je cijena kave negdje previsoka trebaju prošetati i otići tamo gdje im je jeftinija, objasnio je Furjan.

HUP želi manji porez na dohodak i veći neoporezivi dio plaće

HUP zagovara izmjenu porezne politike, traži smanjivanje poreza na dohodak, podizanje neoporezivog dijela plaće i premijer je spreman razgovarati o toj temi.

- Prije gotovo godinu dana dali smo prijedloge za određene porezne mjere i promjene. Željeli bismo da se rastereti rad, da imamo manje poreze na rad i mislimo da taj veći raspoloživi dohodak će omogućiti veću potrošnju i dugoročno veće prihode države, ali i veću konkurentnost hrvatskih poduzetnika.

- Plaće treba ugovarati u bruto iznosu i država to može i definirati na taj način da sve rasterećenje ostane radniku, dodao je.

Tagovi: Mihael Furjan, Hrvatska udruga poslodavaca, inflacija, cijene plina
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE