GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Furjan: Očekujem da će cijene padati

Furjan: Očekujem da će cijene padati
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 20:06
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Vlada je predstavila novi paket mjera za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata. Vrijedan je 1,7 milijardi eura. O mjerama je u Dnevniku HTV-a govorio Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je kako će Vladine mjere smanjiti rizike i omogućiti poslodavcima da bolje planiraju svoje troškove energije i omogućit će lakše poslovanje.

- Mjere nama ne bi bile potrebne da govorimo o uobičajenim fluktuacijama cijene energije od 20-50%-. Mi smo lani u rujnu doživjeli da su cijene energije skočile 500-600%. To je ono što niti jedan poslodavac ne može preživjeti i raditi na normalan način. To se reflektiralo na inflaciju i na manju konkurentnost hrvatskih poduzetnika, odnosno onih poduzetnika koji plaćaju veću cijenu energije, istaknuo je Furjan za HRT.

O činjenici da inflacija usporava, u veljači je bila 11,9%, no da prosječni građanin ništa ne osjeća od toga usporavanja. Furjan je rekao kako je vjerojatno razlog u tome što građani prvenstveno vide cijenu hrane.

- Rast cijena prehrambenih proizvoda je nešto veći i uobičajeno je da postoji inercija u rastu cijena, usporeni rast i naknadni rast. Mi očekujemo i vidimo u ostalim zemljama EU-a i SAD-u da dolazi usporavanje i vidimo da padaju cijene energije i sirovina. S nekim vremenskim odmakom i mi ćemo vidjeti i niže cijene u našim dućanima, dodao je.

- Vidimo da neke trgovine, da neke kompanije promoviraju kako ne dižu cijene. Zapravo će tržišna utakmica odraditi svoje. Uvjereni smo da građani trebaju donositi odluke kao i poslodavci. Znači ako poslodavac nije zadovoljan cijenom ili kvalitetom traži drugog dobavljača. To je ono što građani trebaju napraviti. Ako im je cijena kave negdje previsoka trebaju prošetati i otići tamo gdje im je jeftinija, objasnio je Furjan.

HUP želi manji porez na dohodak i veći neoporezivi dio plaće

HUP zagovara izmjenu porezne politike, traži smanjivanje poreza na dohodak, podizanje neoporezivog dijela plaće i premijer je spreman razgovarati o toj temi.

- Prije gotovo godinu dana dali smo prijedloge za određene porezne mjere i promjene. Željeli bismo da se rastereti rad, da imamo manje poreze na rad i mislimo da taj veći raspoloživi dohodak će omogućiti veću potrošnju i dugoročno veće prihode države, ali i veću konkurentnost hrvatskih poduzetnika.

- Plaće treba ugovarati u bruto iznosu i država to može i definirati na taj način da sve rasterećenje ostane radniku, dodao je.

Tagovi: Mihael Furjan, Hrvatska udruga poslodavaca, inflacija, cijene plina
PROČITAJ I OVO
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE