GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Furjan: Nama treba reforma na svim segmentima koja će smanjiti birokraciju

Furjan: Nama treba reforma na svim segmentima koja će smanjiti birokraciju
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 08:10
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Novi mandat predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) osvojio je dosadašnji predsjednik, inače čelni čovjek Plive, Mihael Furjan, a s njim je u Dnevniku Nove TV razgovarao reporter Marko Biočina te ga je pitao je li HUP tijekom njegova prvog mandata bio preblag prema Vladi.

"Ako smo mi podnijeli dvije ustavne službe, onda se ne može reći da smo mekani. Mi smo izrazili stav i mišljenje i vrlo ih oštro branimo. Imamo svoje argumente i ja bih rekao da je HUP u proteklih par godina puno vidljiviji nego u prethodnim razdobljima", odgovorio je.

"Imali smo niz dobrih inicijativa: od porezne reforme, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti do predlaganja mjera o cijenama energenata. Imali smo cijeli niz aktivnosti i mislim da smo postigli određene rezultate", dodao je.

Otkrio je i koji je potez Vlade bio najštetniji iz perspektive poduzetništva.

"To je – i po pitanju financija i po pitanju hrvatskog imidža kao investicijske destinacije – definitivno bilo uvođenje poreza na ekstraprofit. To je uvedeno retroaktivno i, mi smatramo, neustavno", pojasnio je predsjednik HUP-a.

Biočina je napomenuo da je Vlada poreznom reformom u kojoj plaće rastu, ali ne na trošak poslodavaca, na neki način pokušala kompenzirati plaćanje poreza na ekstraprofit.

"Vlada je išla s poreznom reformom, ali bih rekao da je njezin utjecaj u postotku BDP-a puno manji nego za vrijeme dva prethodna vala, kada je ministar financija bio Zdravko Marić", ustvrdio je.

"Mi smo predlagali nešto drugo. Htjeli smo smanjivati poreze na svim raznima dohotka i doprinose, ali smo tada, prije više od dvije godine, dobili odgovor da će lokalne zajednice ostati bez novca. Ipak, stvarnost je to demantirala i prihodi lokalnih zajednica su rasli i do 30-40 posto", dodao je.

Vlada se, umjesto toga, fokusirala na stanovnike s najnižim dohotkom.

"To je logično, ali mi smo se zalagali da se pomogne i onima sa srednjim i višim dohotkom. Mi smo predlagali da se dizanjem dohotka na svim razinama omogući veća potrošnja i još veći rast. Ali, Vlada je učinila dobro kada je ukinula prirez. Fiskalna centralizacija je dobra", istaknuo je Furjan.

Budući da je 2024. izborna godina, rekao je da bi volio vidjeti da se političke stranke bolje odnose prema poslodavcima.

"To ne znači da trebaju biti protiv radnika. Uvijek ističem primjere Samobora, Bjelovara, Dugopolja, Svete Nedjelje i istarskih općina. Tamo imamo sretne stanovnike koje plaćaju vrlo malo poreza", pojasnio je te otkrio koja je najvažnija reforma koja treba Hrvatskoj.

"Nama treba reforma na svim segmentima koja će smanjiti birokraciju. Svugdje treba neki pečat udariti jer za koji drugi ured ne zna jer nije povezan s prvim. Treba nam i više izvjesnosti za investitore, manje rizika i jedan bolji pravni sustav", zaključio je.

Tagovi: Furjan, hup, poslodavci, zdravko marić, porezna reforma, birokracija
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE