GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Franković za 2022. planira dubrovački proračun od 562 milijuna kuna

Franković za 2022. planira dubrovački proračun od 562 milijuna kuna
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je u ponedjeljak 562 milijuna kuna vrijedan prijedlog gradskog proračuna za 2022., koji će u srijedu predložiti Gradskom vijeću, ocjenjujući ga realnim i konzervativnim u planiranim prihodima.

Franković je na predstavljanju u Gradskoj vijećnici rekao da je Dubrovnik grad koji je u vremenu pandemije financijski najviše pogođen u Hrvatskoj.

Očekuje da će sredinom 2022. proračun korigirati na više, ukoliko se financijska situacija bude razvijala po željama gradske uprave. Od 562 milijuna kuna na proračunske korisnike odnosi se 89 milijuna kuna.

„Nakon proračuna 2017. godine s početka mog prvog mandata, koji je iznosio 432 milijuna kuna, uslijedio je eksponencijalni rast proračuna do rekordnih 741 milijun kuna 2019. godine, s planiranih 769 milijuna kuna u 2020. godini. Onda smo zbog pandemije smanjili proračun i od tada do danas se proračunska sredstva umanjuju. Lani smo imali 579 milijuna kuna, a sad 562 milijuna kuna“, naveo je Franković.

Uvjeren je da će, kad se financijska situacija normalizira, proračunska sredstva rasti.

„To će se dogodine i dogoditi. Ne samo kao posljedica povratka turizma, već i dobrog korištenja europskih sredstava. Pred nama je čitav niz programa EU na koja se planiramo prijaviti i koja će proizvesti dodatan rast proračunskih prihoda. Europski fondovi će promijeniti Dubrovnik. Ako imamo fondove, bilo bi suludo ulagati naša sredstva“, istaknuo je Franković. Dodao je lako je cilj postići proračun od milijardu kuna godišnje.

„Taj bismo cilj postigli da se nije dogodila koronakriza, ali vjerujem da ćemo to postići kroz druge načine financiranja. Sredstva smo uvrstili u projekcije pa po potpisivanju ugovora možemo odmah ići u raspis javne nabave“, rekao je gradonačelnik Franković i najavio kako će se u tekućoj godini ostvariti financijski manjak.

„U lipnju je to izgledalo puno lošije nego danas. Vidjet ćemo kako ćemo to uravnotežiti do kraja godine. Likvidnost Grada Dubrovnika nije upitna. Izvršavamo sve obveze prema dobavljačima, a ispunili smo i kolektivna prava prema zaposlenicima. Snalazimo se u vrlo teškim vremenima. U pandemiji smo izgubili gotovo 600 milijuna kuna, a s gradskim tvrtkama dolazimo i do 1,15 milijardi kuna izgubljenih sredstava“, zaključio je Franković.

Najavio je kako će se tijekom 2022. godine plaće zaposlenicima vratiti na predpandemijske iznose.

Tagovi: Mato Franković, Dubrovnik, dubrovački proračun, turistička zajednica Dubrovnika, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE