GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Franković za 2022. planira dubrovački proračun od 562 milijuna kuna

Franković za 2022. planira dubrovački proračun od 562 milijuna kuna
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je u ponedjeljak 562 milijuna kuna vrijedan prijedlog gradskog proračuna za 2022., koji će u srijedu predložiti Gradskom vijeću, ocjenjujući ga realnim i konzervativnim u planiranim prihodima.

Franković je na predstavljanju u Gradskoj vijećnici rekao da je Dubrovnik grad koji je u vremenu pandemije financijski najviše pogođen u Hrvatskoj.

Očekuje da će sredinom 2022. proračun korigirati na više, ukoliko se financijska situacija bude razvijala po željama gradske uprave. Od 562 milijuna kuna na proračunske korisnike odnosi se 89 milijuna kuna.

„Nakon proračuna 2017. godine s početka mog prvog mandata, koji je iznosio 432 milijuna kuna, uslijedio je eksponencijalni rast proračuna do rekordnih 741 milijun kuna 2019. godine, s planiranih 769 milijuna kuna u 2020. godini. Onda smo zbog pandemije smanjili proračun i od tada do danas se proračunska sredstva umanjuju. Lani smo imali 579 milijuna kuna, a sad 562 milijuna kuna“, naveo je Franković.

Uvjeren je da će, kad se financijska situacija normalizira, proračunska sredstva rasti.

„To će se dogodine i dogoditi. Ne samo kao posljedica povratka turizma, već i dobrog korištenja europskih sredstava. Pred nama je čitav niz programa EU na koja se planiramo prijaviti i koja će proizvesti dodatan rast proračunskih prihoda. Europski fondovi će promijeniti Dubrovnik. Ako imamo fondove, bilo bi suludo ulagati naša sredstva“, istaknuo je Franković. Dodao je lako je cilj postići proračun od milijardu kuna godišnje.

„Taj bismo cilj postigli da se nije dogodila koronakriza, ali vjerujem da ćemo to postići kroz druge načine financiranja. Sredstva smo uvrstili u projekcije pa po potpisivanju ugovora možemo odmah ići u raspis javne nabave“, rekao je gradonačelnik Franković i najavio kako će se u tekućoj godini ostvariti financijski manjak.

„U lipnju je to izgledalo puno lošije nego danas. Vidjet ćemo kako ćemo to uravnotežiti do kraja godine. Likvidnost Grada Dubrovnika nije upitna. Izvršavamo sve obveze prema dobavljačima, a ispunili smo i kolektivna prava prema zaposlenicima. Snalazimo se u vrlo teškim vremenima. U pandemiji smo izgubili gotovo 600 milijuna kuna, a s gradskim tvrtkama dolazimo i do 1,15 milijardi kuna izgubljenih sredstava“, zaključio je Franković.

Najavio je kako će se tijekom 2022. godine plaće zaposlenicima vratiti na predpandemijske iznose.

Tagovi: Mato Franković, Dubrovnik, dubrovački proračun, turistička zajednica Dubrovnika, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE