GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Franković za 2022. planira dubrovački proračun od 562 milijuna kuna

Franković za 2022. planira dubrovački proračun od 562 milijuna kuna
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je u ponedjeljak 562 milijuna kuna vrijedan prijedlog gradskog proračuna za 2022., koji će u srijedu predložiti Gradskom vijeću, ocjenjujući ga realnim i konzervativnim u planiranim prihodima.

Franković je na predstavljanju u Gradskoj vijećnici rekao da je Dubrovnik grad koji je u vremenu pandemije financijski najviše pogođen u Hrvatskoj.

Očekuje da će sredinom 2022. proračun korigirati na više, ukoliko se financijska situacija bude razvijala po željama gradske uprave. Od 562 milijuna kuna na proračunske korisnike odnosi se 89 milijuna kuna.

„Nakon proračuna 2017. godine s početka mog prvog mandata, koji je iznosio 432 milijuna kuna, uslijedio je eksponencijalni rast proračuna do rekordnih 741 milijun kuna 2019. godine, s planiranih 769 milijuna kuna u 2020. godini. Onda smo zbog pandemije smanjili proračun i od tada do danas se proračunska sredstva umanjuju. Lani smo imali 579 milijuna kuna, a sad 562 milijuna kuna“, naveo je Franković.

Uvjeren je da će, kad se financijska situacija normalizira, proračunska sredstva rasti.

„To će se dogodine i dogoditi. Ne samo kao posljedica povratka turizma, već i dobrog korištenja europskih sredstava. Pred nama je čitav niz programa EU na koja se planiramo prijaviti i koja će proizvesti dodatan rast proračunskih prihoda. Europski fondovi će promijeniti Dubrovnik. Ako imamo fondove, bilo bi suludo ulagati naša sredstva“, istaknuo je Franković. Dodao je lako je cilj postići proračun od milijardu kuna godišnje.

„Taj bismo cilj postigli da se nije dogodila koronakriza, ali vjerujem da ćemo to postići kroz druge načine financiranja. Sredstva smo uvrstili u projekcije pa po potpisivanju ugovora možemo odmah ići u raspis javne nabave“, rekao je gradonačelnik Franković i najavio kako će se u tekućoj godini ostvariti financijski manjak.

„U lipnju je to izgledalo puno lošije nego danas. Vidjet ćemo kako ćemo to uravnotežiti do kraja godine. Likvidnost Grada Dubrovnika nije upitna. Izvršavamo sve obveze prema dobavljačima, a ispunili smo i kolektivna prava prema zaposlenicima. Snalazimo se u vrlo teškim vremenima. U pandemiji smo izgubili gotovo 600 milijuna kuna, a s gradskim tvrtkama dolazimo i do 1,15 milijardi kuna izgubljenih sredstava“, zaključio je Franković.

Najavio je kako će se tijekom 2022. godine plaće zaposlenicima vratiti na predpandemijske iznose.

Tagovi: Mato Franković, Dubrovnik, dubrovački proračun, turistička zajednica Dubrovnika, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su 199.000 radnih mjesta više nego što su ih ukinuli u studenom. Neto zapošljavanje nadmašilo je očekivanja analitičara, koji su predviđali povećanje od 180.000 radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti pala je s listopadskih 3,9 posto na 3,7 posto, što je također pozitivno iznenadilo tržišta.
MMF: Sukob u Gazi mogao bi naškoditi ekonomiji
UPOZORENJE
MMF: Sukob u Gazi mogao bi naškoditi ekonomiji
WASHINGTON - Sukob u Gazi mogao bi naškoditi gospodarstvu u susjednim zemljama, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), istaknuvši moguće poremećaje u regionalnom turizmu i trgovini.
U prvih 10 mjeseci izvoz smanjen 4,1 posto
ROBNA RAZMJENA
U prvih 10 mjeseci izvoz smanjen 4,1 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 19 milijardi eura, što je 4,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2022., dok je uvoz iznosio 32,2 milijarde eura ili 4,8 posto manje, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Proizvođačke cijene nastavile pad i u studenome
CIJENE
Proizvođačke cijene nastavile pad i u studenome
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su zabilježile pad na godišnjoj razini drugi mjesec zaredom.
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
RECESIJA
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u trećem je tromjesečju bilo u blagoj recesiji, objavio je u četvrtak Eurostat. Bruto domaći proizvod 20 članica pao je od drugog do trećeg tromjesečja za 0,1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE