GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska želi da EU usvoji europsku industrijsku strategiju

Francuska želi da EU usvoji europsku industrijsku strategiju
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 19:04
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Francuska želi da Europska unija usvoji industrijsku strategiju "Made in Europe" kao odgovor na američku shemu subvencija za zelena ulaganja, kako bi se spriječilo odlazak industrijskih tvrtki iz Europe i smanjila ovisnost članica EU o vanjskim dobavljačima.

Čelnici EU-a raspravljat će o industrijskoj politici na summitu od 9. do 10. veljače u Bruxellesu, zabrinuti da Washingtonov Zakon o smanjenju inflacije u iznosu od 369 milijardi dolara za subvencioniranje proizvoda od baterija do električnih automobila, solarnih panela i vjetroturbina odvlači tvrtke iz EU-a, izvijestio je Reuters.

"Provedba ambiciozne i snažne europske industrijske politike stoga je danas ključna." Francuske vlasti predlažu da to bude u obliku strategije 'Proizvedeno u Europi',” navodi Francuska u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Čelnici EU-a složili su se u ožujku prošle godine, odmah nakon ruskog napada na Ukrajinu zbog kojeg su cijene energije skočile, da Europa mora smanjiti svoju ovisnost o stranim dobavljačima energije, ključnih sirovina, poluvodiča, lijekova i hrane.

Francuski prijedlog poziva na hitne mjere, posebno za zadržavanje europskih kompanija koje se bave solarnim panelima, baterijama, vodikom i ključnim sirovinama, uz napomenu da bi se strategija "Proizvedeno u Europi" trebala temeljiti na četiri stupa.

Prvi stup odnosi se na ciljeve EU-a za smanjenje ovisnosti o vanjskim dobavljačima i postavljanje proizvodnih ciljeva do 2030. u ključnim sektorima koji bi bili regulirani zakonima EU-a.

Drugi bi bila hitna promjena pravila EU-a o državnoj pomoći poduzećima, koja je već dopuštena u kontekstu pandemije covida-19, kako bi se mogla nastaviti u određenim sektorima na privremenoj osnovi.

Treći bi stup trebao biti financiranje osjetljivih sektora EU-a, a posljednji bi stup trebao biti puna mobilizacija trgovinske politike, uključujući instrumente trgovinske zaštite.

Tagovi: Francuska, Europska unija, industrijska strategija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE