GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska želi da EU usvoji europsku industrijsku strategiju

Francuska želi da EU usvoji europsku industrijsku strategiju
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 19:04
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Francuska želi da Europska unija usvoji industrijsku strategiju "Made in Europe" kao odgovor na američku shemu subvencija za zelena ulaganja, kako bi se spriječilo odlazak industrijskih tvrtki iz Europe i smanjila ovisnost članica EU o vanjskim dobavljačima.

Čelnici EU-a raspravljat će o industrijskoj politici na summitu od 9. do 10. veljače u Bruxellesu, zabrinuti da Washingtonov Zakon o smanjenju inflacije u iznosu od 369 milijardi dolara za subvencioniranje proizvoda od baterija do električnih automobila, solarnih panela i vjetroturbina odvlači tvrtke iz EU-a, izvijestio je Reuters.

"Provedba ambiciozne i snažne europske industrijske politike stoga je danas ključna." Francuske vlasti predlažu da to bude u obliku strategije 'Proizvedeno u Europi',” navodi Francuska u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Čelnici EU-a složili su se u ožujku prošle godine, odmah nakon ruskog napada na Ukrajinu zbog kojeg su cijene energije skočile, da Europa mora smanjiti svoju ovisnost o stranim dobavljačima energije, ključnih sirovina, poluvodiča, lijekova i hrane.

Francuski prijedlog poziva na hitne mjere, posebno za zadržavanje europskih kompanija koje se bave solarnim panelima, baterijama, vodikom i ključnim sirovinama, uz napomenu da bi se strategija "Proizvedeno u Europi" trebala temeljiti na četiri stupa.

Prvi stup odnosi se na ciljeve EU-a za smanjenje ovisnosti o vanjskim dobavljačima i postavljanje proizvodnih ciljeva do 2030. u ključnim sektorima koji bi bili regulirani zakonima EU-a.

Drugi bi bila hitna promjena pravila EU-a o državnoj pomoći poduzećima, koja je već dopuštena u kontekstu pandemije covida-19, kako bi se mogla nastaviti u određenim sektorima na privremenoj osnovi.

Treći bi stup trebao biti financiranje osjetljivih sektora EU-a, a posljednji bi stup trebao biti puna mobilizacija trgovinske politike, uključujući instrumente trgovinske zaštite.

Tagovi: Francuska, Europska unija, industrijska strategija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
PRORAČUN
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj je imala velike planove. A onda je izbio rat i došlo je do krize. Sada nedostaje novca za te planove. SPD, Zeleni i FDP se svađaju kako dalje.
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
PODACI I STVARNOST
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
ZAGREB - U veljači ove godine građani Hrvatske plaćali su hranu 17,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojem su potrošačke cijene u veljači u prosjeku bile za 12 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE