GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska vlada povlači najsporniju mjeru svoje reforme

Francuska vlada povlači najsporniju mjeru svoje reforme
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada je "spremna povući" iz svog plana mirovinske reforme mjeru koja potiče na rad do 64 godine koju su sindikati jednoglasno odbili, rekao je premijer Edouard Philippe u pismu koje je u subotu poslao sindikatima i poslodavcima.

Premijer je obećao da će dati izjavu tijekom dana ne bi li prekinuo štrajk koji već pet tjedana paralizira javni prijevoz, napose u Parizu i u okolici.

U pismu ipak dodaje da se socijalni partneri moraju dogovoriti o mjerama koje treba provesti radi osiguranja financijske ravnoteže mirovinskog sustava do 2027., u protivnom će se ta mjera ponovo uvesti.

Dobna granica za punu starosnu mirovinu od 64 godine bila je najspornija mjera planirane mirovinske reforme. Cilj joj je bio da Francuze postupno potiče na odlazak u mirovinu sa 64 godine, u protivnom će im mirovina biti manja, dok je sada zakonska granica za odlazak 62 godine.

Najveći sindikat CFDT je u priopćenju objavljenom u subotu "pohvalio povlačenje dobne granice za punu starosnu mirovinu od 64 godine iz nacrta zakona o mirovini" koje, drži, govori o "spremnosti vlade na postizanje nagodbe".

CFDT će "nastaviti pregovore u ponuđenom okviru kako bi odgovorio na nejasnoće u vezi s budućim jedinstvenim sustavom", napisao je.

Još treba vidjeti hoće li nagodba omogućiti prekid štrajka. Sindikati koji predvode prosvjede - CGT i FO - zahtijevaju bezuvjetno povlačenje prijedloga mirovinske reforme.

Tagovi: Francuska, mirovinska reforma, Edouard Philippe
PROČITAJ I OVO
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
OTKRIĆA
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
NEW YORK - Donald Trump nije platio nikakav savezni porez na dohodak u 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine, jer je izvijestio da je izgubio znatno više nego što je zaradio, tvrdi eksplozivni izvještaj objavljen u nedjelju u New York Timesu.
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
DUG
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
PODGORICA - Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE