GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska blokirala gotovo 850 milijuna eura imovine ruskih oligarha

Francuska blokirala gotovo 850 milijuna eura imovine ruskih oligarha
OLIGARSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2022 / 16:55
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska je od početka rata u Ukrajini na svojem teritoriju blokirala gotovo 850 milijuna eura vrijednu imovinu ruskih oligarha - jahte, stanove, bankovne račune, izjavio je u nedjelju ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire.

"Blokirali smo osobne račune pojedinaca u vrijednosti od 150 milijuna eura, kao i kreditne linije u Francuskoj, odnosno u francuskim ustanovama", istaknuo je gostujući u emisiji Grand Jury.

"Usto smo zamrznuli 539 milijuna eura vrijedne nekretnine na francuskom teritoriju, što je ekvivalent tridesetku nekretnina ili stanova, a blokirali smo i dvije jahte vrijedne 150 milijuna eura", precizirao je ministar.

"Sveukupno se radi o gotovo vrijednosti u iznosu od oko 850 milijuna eura imovine ruskih oligarha koja je blokirana na francuskom teritoriju", istaknuo je Le Maire.

U praksi blokada robe i stvari znači da je njezini vlasnici više ne mogu "koristiti, preprodati ili unovčiti".

"S druge strane, oni se ne oduzimaju tako da država postaje njihov vlasnik te ih potom može preprodati. Da bi došlo do zapljene roba i vrijednosti, mora postojati temelj za kazneno djelo", pojasnio je ministar.

"Sankcije štete Rusiji, štete ruskoj državi, a škode i ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu", rekao je Le Maire, dodavši da su dosad blokirane oko 22 milijarde eura aktivnih sredstava Središnje ruske banke.

Od početka ruske ofenzive na Ukrajinu 24. veljače, zapadne zemlje su usvojile nekoliko skupina ekonomskih sankcija, na koje je Rusija odgovorila protusankcijama.

Ruska središnja banka u petak je ocijenila da je "iznimno teško" napraviti makroekonomske prognoze zbog uvedenih sankcija.

Krajem veljače je više nego udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu, koja je porasla na 20 posto u odnosu na ranijih 9,5 posto.

Tagovi: Francuska, ruski oligarsi
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
PESIMIZAM
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim potrošačima odavno nije bilo tako loše. Ljudi su zabrinuti zbog visokih cijena energije i galopirajuće inflacije. I na burzi vlada negativan trend.
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
BESPOVRATNO
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
ZAGREB - Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, u četvrtak su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU-a do 2027. godine.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane.
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
MJERE
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
BERLIN - Njemačka vlada donijela je nove mjere u borbi protiv energetske krize koje sadrže i određivanje gornje granice za plin i električnu energiju, za što će se izdvojiti 200 milijardi eura, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE