GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch snizio kreditni rejting Italije zbog koronavirusa

Fitch snizio kreditni rejting Italije zbog koronavirusa
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 10:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Agencija Fitch snizila je u utorak kreditni rejting Italije zbog snažnog utjecaja pandemije koronavirusa na gospodarstvo i javne financije.

Kreditni rejting snižen je za jednu razinu, na 'BBB-", nadomak neinvesticijske kategorije kojom se kupnja dužničkih papira kvalificira kao špekulativno ulaganje.

Agencija je promijenila rejting Italije tri mjeseca prije najavljenog roka.

Prognoza za rejting je stabilna, budući da u Fitchu procjenjuju da će program kupnje imovine koji provodi Europska središnja banka (ECB) kako bi osigurala likvidnost u eurozoni omogućiti Italiji značajan fiskalni odgovor na pandemiju.

Ta će ECB-ova mjera također smanjiti rizike refinanciranja budući da će u najmanju ruku u dogledno vrijeme zadržati troškove zaduživanja na vrlo niskoj razini, ističu u Fitchu.

Agencija očekuje da će talijansko gospodarstvo ove godine pasti osam posto. Napominju ipak da bi pad mogao biti i blaži budući da bi pandemija mogla biti suzbijena u drugoj polovini godine, što će rezultirati snažnim oporavkom u 2021. godini.

U slučaju drugog vala zaraze i opetovanog uvođenja mjera blokade, gospodarske će procjene biti lošije i u ovoj i u idućoj godini, upozoravaju.

Talijanski bruto dug opće države iskazan udjelom u BDP-u porast će do kraja godine na 156 posto, procjenjuju u Fitchu, napominjući da je trenutni medijan za zemlje s kreditnim rejtingom BBB 36 posto.

Italija spada među zemlje najteže pogođene pandemijom koronavirusa. Rim je zatvorio većinu gospodarskih aktivnosti, posebno na ključnom sjeveru zemlje.

Reagirajući na sniženje rejtinga, ministarstvo gospodarstva navelo je u priopćenju u utorak navečer da je ministar Roberto Gualtieri "primio na znanje današnju odluku agencije Fitch".

Pogoršanje državnih financija koje je u izvješću navedeno kao razlog za sniženje "u cijelosti je prouzročio egzogeni i vremenski ograničeni faktor", odnosno novi koronavirus, ističe se u priopćenju.

"Druge su agencije zapravo bile opreznije", primjećuju u talijanskom ministarstvu, ističući da su "temelji talijanskog gospodarstva i javnih financija i dalje solidni".

Tagovi: Fitch Ratings, Fitch, kreditni rejting Italije, talijanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE