" />
"> Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga | SEEbiz.eu

Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 18:45
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

"Veliki fiskalni paket bez financiranja, najavljen u sklopu plana nove vlade za (poticanje) rasta, mogao bi dovesti do značajnog povećanja fiskalnog deficita u srednjoročnom razdoblju", objavila je agencija u srijedu, potvrdivši važeći britanski rejting 'AA-'.

Ministar financija Kwasi Kwarteng najavio je krajem rujna smanjenje poreza za 45 milijardi funti (51 milijardu dolara), ne navodeći zamjenske izvore financiranja. Paket uključuje i velike subvencije za energiju i druge mjere poticanja gospodarskog rasta, uz planirano veliko zaduživanje.

Financijska tržišta ustuknula su pred najavljenim novim dugom, funta je pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar, a ulagači su zatražili daleko više prinose za kupnju britanskih državnih obveznica pa je vrijednost nekih dužničkih papira prepolovljena.

Britanska središnja banka bila je prisiljena intervenirati najavom otkupa obveznica u vrijednosti 65 milijardi funti kako bi stabilizirala tržište..

Izostanak neovisnih proračunskih procjena i očiti raskorak sa strategijom središnje banke za obuzdavanje inflacije "negativno su utjecali na povjerenje financijskih tržišta i na vjerodostojnost političkog okvira, ključni potporanj rejtinga u dugom vremenskom razdoblju".

Ministar Kwarteng rekao je u ponedjeljak da odustaje od smanjenja poreza jedan posto građana s najvišim primanjima, što bi proračun bilo stajalo dvije milijarde funti godišnje.

Fitch je poručio da to nije dovoljno da promijeni širu ocjenu.

"Iako je vlada odustala od ukidanja najviše porezne stope od 45 posto... vladin oslabljeni politički kapital mogao bi dodatno potkopati vjerodostojnost i potporu vladinoj fiskalnoj strategiji", istaknula je agencija.

Prognoziraju da će britanski deficit opće države u ovoj godini dosegnuti 7,8 posto bruto domaćeg proizvoda i 8,8 posto u 2023. godini, a dug opće države do 2024. nadmašiti vrijednost britanskog BDP-a.


Agencija Standard & Poor's izmijenila je izglede za ocjenu britanskog državnog duga 'AA' iz "stabilnih" u "negativne" još krajem prošlog tjedna, upozorivši da će državni dug nastaviti rasti ako vlada provede u djelo najavu smanjenja poreza najbogatijima.

Tagovi: Fitch Ragtings, Velika Britanija, britanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
PRORAČUN
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
DUBROVNIK - Proračun grada Dubrovnika za 2023. godinu u iznosu od 87,2 milijuna eura izglasovan je u četvrtak većinom glasova na sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE