" />
"> Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga | SEEbiz.eu

Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 18:45
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

"Veliki fiskalni paket bez financiranja, najavljen u sklopu plana nove vlade za (poticanje) rasta, mogao bi dovesti do značajnog povećanja fiskalnog deficita u srednjoročnom razdoblju", objavila je agencija u srijedu, potvrdivši važeći britanski rejting 'AA-'.

Ministar financija Kwasi Kwarteng najavio je krajem rujna smanjenje poreza za 45 milijardi funti (51 milijardu dolara), ne navodeći zamjenske izvore financiranja. Paket uključuje i velike subvencije za energiju i druge mjere poticanja gospodarskog rasta, uz planirano veliko zaduživanje.

Financijska tržišta ustuknula su pred najavljenim novim dugom, funta je pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar, a ulagači su zatražili daleko više prinose za kupnju britanskih državnih obveznica pa je vrijednost nekih dužničkih papira prepolovljena.

Britanska središnja banka bila je prisiljena intervenirati najavom otkupa obveznica u vrijednosti 65 milijardi funti kako bi stabilizirala tržište..

Izostanak neovisnih proračunskih procjena i očiti raskorak sa strategijom središnje banke za obuzdavanje inflacije "negativno su utjecali na povjerenje financijskih tržišta i na vjerodostojnost političkog okvira, ključni potporanj rejtinga u dugom vremenskom razdoblju".

Ministar Kwarteng rekao je u ponedjeljak da odustaje od smanjenja poreza jedan posto građana s najvišim primanjima, što bi proračun bilo stajalo dvije milijarde funti godišnje.

Fitch je poručio da to nije dovoljno da promijeni širu ocjenu.

"Iako je vlada odustala od ukidanja najviše porezne stope od 45 posto... vladin oslabljeni politički kapital mogao bi dodatno potkopati vjerodostojnost i potporu vladinoj fiskalnoj strategiji", istaknula je agencija.

Prognoziraju da će britanski deficit opće države u ovoj godini dosegnuti 7,8 posto bruto domaćeg proizvoda i 8,8 posto u 2023. godini, a dug opće države do 2024. nadmašiti vrijednost britanskog BDP-a.


Agencija Standard & Poor's izmijenila je izglede za ocjenu britanskog državnog duga 'AA' iz "stabilnih" u "negativne" još krajem prošlog tjedna, upozorivši da će državni dug nastaviti rasti ako vlada provede u djelo najavu smanjenja poreza najbogatijima.

Tagovi: Fitch Ragtings, Velika Britanija, britanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE