GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch Ratings zadržao kreditni rejting Srbije na nivou BB+

Fitch Ratings zadržao kreditni rejting Srbije na nivou BB+
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2021 / 16:51
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, koji je jedan nivo do investicionog, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Međunarodna finansijska institucija je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije sa 5,2 na 6,3 odsto u 2021. godini, a u 2022. očekuje nastavak visokog rasta od 4,4 odsto.

Agencija je ocenila da je rejting Srbije podržan „kredibilnim makroekonomskim okvirom, relativno niskom inflacijom i višim deviznim rezervama“, kao i da Srbija ima viši nivo ljudskih resursa i BDP-a po glavi stanovnika u odnosu na zemlje s istim kreditnim rejtingom.

Fič rejtings dodaje i da su kreditni rejting Srbije i stabilni izgledi za njegovo dalje povećanje podržani i pokazanom otpornošću srpske privrede na posledice pandemije, ograničenim rastom javnog duga i poverenjem u perspektive fiskalne konsolidacije u Srbiji.

„Kao što smo sve vreme od početka pandemije čvrsto stajali iza svojih makroekonomskih projekcija, koje su se pokazale kao najtačnije, tako i sada smatramo da je sasvim realno da na nivou godine ostvarimo realni rast BDP-a od najmanje 6,5 odsto, jer najnoviji podaci pokazuju da je moguć i bolji ishod. I ne samo to, NBS je već, prvi put, revidirala i srednjoročnu projekciju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda – sa četiri, koliko je ranije iznosila, na raspon od četiri do pet odsto“, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Fič rejting navodi da je inflacija u Srbiji u prethodnih sedam godina u proseku iznosila dva odsto, što je niže od nivoa inflacije u zemljama sa sličnim kreditnim rejtingom, a Tabaković najavljuje da će ona ostati u u granicama inflacionog cilja od tri ± 1,5 odsto.

Ocenjuje se da je bankarski sektor ostao stabilan i tokom pandemije, uz očuvanu likvidnost, dinamičnu kreditnu aktivnost i dalji pad učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na 3,6 odsto u junu ove godine.

U izveštaju se ocenjuje da javni dug ove godine neće preći nivo od 60 odsto BDP-a, a da će se u naredne dve godine njegovo učešće postepeno smanjivati.

Takođe se dodaje da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u 2020. godini smanjen za 2,6 procentnih poena, a ocenjuje se da će ove godine on i dodatno biti smanjen, kao i da će u naredne dve godine u proseku iznositi 3,7 odsto BDP-a.

Kao važno navodi se i očekivanje da će deficit tekućeg računa platnog bilansa nastaviti da bude u potpunosti pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija, kao što je to bio slučaj i u prethodnih šest godina.

Tagovi: Fitch Ratings, kreditni rejting Srbije, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Kineski izvoz pao više od očekivanog u ožujku
IZVOZ
Kineski izvoz pao više od očekivanog u ožujku
PEKING - Kineski izvoz smanjen je u ožujku za 7,5 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz pao za 1,9 posto, objavila je danas kineska carina.
U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije
INFLACIJA
U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u ožujku je iznosila 2,2 posto, potvrdio je u današnjem priopćenju Njemački savezni ured za statistiku prvu procjenu s početka mjeseca.
Georgieva: Možemo odahnuti, izgbjegli smo recesiju
OCJENE
Georgieva: Možemo odahnuti, izgbjegli smo recesiju
WASHINGTON - Snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama pomogao je poboljšanju izgleda za svjetsku ekonomiju, ali potrebno je učiniti više kako bi se zaustavio pad produktivnosti, rekla je u četvrtak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.
Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
LJUBLJANA - U Sloveniji je lani bilo zaposleno oko 989.000 ljudi, što je 0,3 posto više nego godinu prije i najviše u posljednjem desetljeću.
Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu
USPORAVANJE
Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu
SINGAPUR - Gospodarstvo Singapura u prva tri mjeseca 2024. poraslo je najslabijim tromjesečnim tempom u godini nakon usporavanja proizvodnje, ali ekonomisti očekuju jačanje rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE