GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio slovenski kreditni rejting, izgledi stabilni

Fitch potvrdio slovenski kreditni rejting, izgledi stabilni
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2020 / 12:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U petak je agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga A. Izgledi su stabilni. Slovenija također ima povoljan kreditni rejting s druge dvije najveće svjetske agencije za kreditni rejting - Standard & Poor's i Moody's.

Početkom listopada agencija za kreditni rejting Moody's povisila je slovenski kreditni rejting za jedan stupanj na A3 i dala joj stabilne izglede. Prošli je tjedan novu ocjenu objavio i Standard & Poor's koji je održao slovensku ocjenu na AA s jednako stabilnim izgledima.

Prema Fitchu u najnovijem rejtingu, rejting Slovenije podržavaju visoki pokazatelji političke i institucionalne učinkovitosti i humanog razvoja, kao i vjerodostojna ekonomska politika podržana članstvom u EU. To nadmašuje visoku razinu javnog duga u usporedbi s drugim zemljama s ocjenom A, malu veličinu gospodarstva i spor napredak u provedbi strukturnih reformi.

Prema Fitch-ovoj procjeni, stabilni izgledi odražavaju otpornost slovenskog gospodarstva na učinke pandemije covida-19, koju je Slovenija izgradila posljednjih godina. To daje nadu da će se deficit opće države koji proizlazi iz mjera za ublažavanje učinaka epidemije postupno smanjivati nakon završetka krize.

Agencija za kreditni rejting procjenjuje da će se slovenski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine smanjiti za 6,9 posto. Neizvjesnost oko epidemiološke situacije nastavit će se početkom 2021. godine i odgodit će oporavak. Prognozu gospodarskog rasta za sljedeću godinu Fitch je stoga revidirao s prethodnih 4,9 posto na 4,1 posto. Očekuje se da će se 2022. slovenski gospodarski rast ubrzati na 4,8 posto.

Prema Fitchu, rast nezaposlenosti neće biti prejak. Za razdoblje 2020./21. Predviđa stopu nezaposlenosti naše zemlje na 5,2 posto, što je znatno ispod razine iz posljednje ekonomske krize, kada je gotovo još jednom bila viša.

Prema projekcijama agencije, ovogodišnji deficit opće države porast će na 8,8 posto BDP-a zbog visokih izdataka za ublažavanje učinaka epidemije, ali očekuje se da će pasti na 6,5 posto BDP-a sljedeće godine, a zatim na 4,1 posto 2022. godine.

Očekuje se da će se situacija poboljšati i udjelom državnog duga u BDP-u - s skoka od gotovo 17 postotnih bodova na 82,1 posto BDP-a ove godine, a očekuje se da će pasti na 79,2 posto BDP-a do 2022. godine.

Tagovi: Fitch, Fitch Ratings, slovenski kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE