GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Slovenije A sa stabilnim izgledima. To je opravdalo brojnim prednostima zemlje, uključujući članstvo u EU-u i eurozoni, snažan gospodarski rast i snažnu fiskalnu potporu tijekom pandemije.

Prema agenciji, članstvo u EU i europodručju podupire ekonomsku i financijsku stabilnost zemlje i institucionalnu snagu. Visoka razina domaće štednje i vanjska konkurentnost pozitivno utječu na suficit tekućeg računa, a Fitch također ističe snažan gospodarski rast i snažnu fiskalnu potporu tijekom pandemije, što je zadržalo nezaposlenost na niskom nivou.

Navedene prednosti uključuju i značajnu rezervu likvidnosti, koja značajno poboljšava neto dug i financijsku fleksibilnost, kao i nizak udio duga u stranoj valuti, koji je također zaštićen od rizika tečajnih razlika, stoji u priopćenju Ministarstva financija. .

Među slabostima Agencija navodi relativno visok javni dug Slovenije, no, kako dodaju iz Ministarstva financija, navodi i da je znatno ispod prosjeka europodručja, te da Slovenija njime razborito upravlja. Prema statističkom uredu, konsolidirani bruto državni dug na kraju prošle godine iznosio je 38,85 milijardi eura odn. 74,7 posto bruto domaćeg proizvoda.

Dugoročno gledano, Slovenija je pod pritiskom troškova povezanih sa starenjem stanovništva. U vezi s ratom u Ukrajini, Fitch smatra da je najveća ranjivost Slovenije opskrba energijom.

Tagovi: Fitch, kreditni rejting Slovenije, Fitch Ratings, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE