GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch pogoršao izglede za kreditni rejting Kine

Fitch pogoršao izglede za kreditni rejting Kine
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 11:04
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Fitch Ratings revidirao je kreditne izglede Kine sa stabilnih na negativne, objašnjavajući da će vlada vjerojatno nagomilati dugove dok nastoji izvući gospodarstvo iz usporavanja uzrokovanog krizom u sektoru nekretnina.

Rastuća neizvjesnost oko izgleda za drugo najveće svjetsko gospodarstvo, usred nastojanja Pekinga da rast manje ovisi o građevinarstvu i nekretninama, stavlja javne financije zemlje pod pritisak, rekao je Fitch. "Fiskalna politika će sve više igrati važnu ulogu u podršci rastu u nadolazećim godinama, što bi moglo zadržati dug u stalnom uzlaznom trendu", jedan je od komentara koje prenosi Bloomberg.

Kineska vlada oštro je reagirala na vijest, rekavši da međunarodna agencija za ocjenjivanje nije uspjela odražavati ulogu fiskalne politike u održavanju rasta, što pomaže stabilizirati teret duga. Financijska tržišta bila su nezainteresirana, s prinosom na 10-godišnje kineske državne obveznice koji se malo promijenio na oko 2,29 posto, dok je juan bio stabilan. Međutim, ocjena Fitcha slična je onoj koju je u prosincu dao Moody's.

Kineski javni dug naglo je porastao tijekom prošlog desetljeća, dok je vlada upumpavala sredstva u gospodarstvo u pokušaju da održi vodeće stope rasta u svijetu koje je uživalo u prethodnim desetljećima.

Uz pad u sektoru nekretnina koji sada prijeti usporiti proizvodnju i zabrinjava globalne ulagače, vlada je najavila neke nove poticajne mjere - poput subvencija za kućanstva i tvrtke koje žele kupiti novu opremu - i nagovijestila da bi ih moglo uslijediti i više.

Javni dug je sredinom prošle godine bio blizu 80 posto bruto domaćeg proizvoda, otprilike dvostruko više od razine sredinom 2010-ih, prema Banci za međunarodna poravnanja. To je još uvijek znatno ispod mnogih naprednih gospodarstava, poput Japana ili SAD-a, iako je relativno visoko za tržište u nastajanju koje posebno gleda na sposobnost otplate duga, a ne na njegov udio u BDP-u.

Tagovi: FITCH, KINA, REJTING, IZGLEDI, NEKRETNINE
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE