GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina: Krajem srpnja blokirani računi 242,6 tisuća građana s dugom od 17,9 mlrd kuna

Fina: Krajem srpnja blokirani računi 242,6 tisuća građana s dugom od 17,9 mlrd kuna
BLOKADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 10:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem srpnja ove godine u Hrvatskoj blokirani su bili računi 242,6 tisuća građana, s ukupnom glavnicom duga od 17,9 milijardi kuna, kao i 15 tisuća poslovnih subjekata, čija je glavnica duga iznosila 4,4 milijarde kuna, podatci su Financijske agencije (Fine).

Krajem srpnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje bilo evidentirano 242.626 potrošača, što je za 0,6 posto više nego u prethodnom mjesecu, a 4,8 posto više nego u prosincu 2020. godine.

Glavnica njihova duga od 17,9 milijardi kuna bila je za 349,3 milijuna kuna ili dva posto viša nego u lipnju ove godine, odnosno za 960,6 milijuna kuna ili 5,7 posto viša u odnosu na prosinac 2020. godine.

Po podatcima Fine, kada se glavnici od 17,9 milijardi kuna pridoda i dug po osnovi kamata u visini od 6,7 milijardi kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem srpnja iznosio 24,6 milijardi kuna.

Iz Fine ističu kako se najveći dio duga, 5,5 milijardi kuna (bez kamata), odnosio na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama, dug je iznosio 6,4 milijarde kuna.

Krajem srpnja ove godine u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirano je 15.025 poslovnih subjekata, što je za 352 poslovna subjekta ili 2,3 posto manje u odnosu na lipanj, a 406 poslovnih subjekata ili 2,6 posto manje u odnosu na prosinac 2020. godine.

Glavnica njihova duga iznosila je 4,4 milijarde kuna, što je za 11,8 milijuna kuna ili 0,3 posto manje u odnosu na lipanj te 510,7 milijuna kuna ili 10,4 posto manje u odnosu na prosinac lani.

Dug po kamatama je iznosio 1,2 milijarde kuna pa tako ukupan dug poslovnih subjekata na kraju srpnja iznosi 5,6 milijardi kuna.

Podatci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih osoba koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnici), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe.

Tako je krajem srpnja evidentirane dospjele neizvršene osnove za plaćanje imalo 7.109 pravnih osoba s glavnicom duga od 3,2 milijarde kuna. Kada se tomu pridodaju i kamate u iznosu od 775 milijuna kuna, ukupan dug pravnih osoba iznosio je 3,9 milijardi kuna.

Blokirane račune krajem srpnja imalo je i 7.916 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost, a njihov je ukupni dug iznosio 1,6 milijardi kuna, od čega se 1,25 milijardi kuna odnosi na glavnicu, a 391,1 milijun na kamatu.

Tagovi: blokirani računi, Fina, Financijska agencija, ovrhe
PROČITAJ I OVO
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
OBEĆANJA
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković, rekao je u petak nakon sjednice vlade da dodatni porez na dobit nije kažnjavanje poduzetnika, te da će svaka kuna prikupljena tim porezom ići najpotrebitijima.
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
NEZADOVOLJSTVO
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
ZAGREB - Vlada je u odnosu na inicijalni tekst uvažila neke od naših prijedloga i napravila određene iznimke, ali sve nepravde i nelogičnosti time nisu ispravljene te je i dalje niz sektora i najboljih hrvatskih kompanija nepravedno obuhvaćen dodatnom poreznom obvezom.
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
IZMJENE ZAKONA
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
ZAGREB - Vlada u konačnom prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, predlaže da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun.
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
TRENDOVI
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
ANALIZA - Najveći doprinos rastu i dalje generiraju cijene energije koje su nakon četiri mjeseca usporavanja ponovno zabilježile ubrzanje stope rasta na godišnjoj razini (+56,8%, +2,5pb u odnosu na godišnju promjenu u listopadu).
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
PRORAČUN
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 25 glasova "za" i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), koji predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE