GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina: Krajem kolovoza blokirani računi 241.274 građana s dugom od 18 mlrd kuna

Fina: Krajem kolovoza blokirani računi 241.274 građana s dugom od 18 mlrd kuna
BLOKADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 15:29
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Krajem kolovoza ove godine u Hrvatskoj blokirani su bili računi 241.274 građana, s ukupnom glavnicom duga od 18 milijardi kuna, kao i 14,9 tisuća poslovnih subjekata, čija je glavnica duga iznosila 4,4 milijarde kuna, podatci su Financijske agencije (Fine).

Krajem kolovoza su zbog neizvršenih osnova za plaćanje u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirana 241.274 potrošača, što je za 0,6 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 4,2 posto više nego u prosincu 2020. godine.

Glavnica njihova duga od 18 milijardi kuna bila je za 127,5 milijuna kuna ili 0,7 posto viša nego u srpnju ove godine, odnosno za 1,08 milijardi kuna ili 6,4 posto viša u odnosu na prosinac 2020. godine.

Po podatcima Fine, kada se glavnici od 18 milijardi kuna pridoda i dug po osnovi kamata u visini od 6,8 milijardi kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem kolovoza iznosio 24,8 milijardi kuna.

Iz Fine ističu kako se najveći dio duga, u iznosu od 5,6 milijardi kuna (bez kamata), odnosio na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama dug je iznosio 6,5 milijardi kuna.

Krajem kolovoza ove godine u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirano je 14.917 poslovnih subjekata, što je za 108 poslovnih subjekta ili 0,7 posto manje u odnosu na srpanj, a 514 poslovnih subjekata ili 3,3 posto manje u odnosu na prosinac 2020. godine.

Glavnica njihova duga iznosila je 4,4 milijarde kuna, što je za 9,6 milijuna kuna ili 0,2 posto više u odnosu na srpanj te 501,1 milijun kuna ili 10,2 posto manje u odnosu na prosinac lani.

Dug po kamatama je iznosio 1,2 milijarde kuna pa tako ukupan dug poslovnih subjekata na kraju kolovoza iznosi 5,6 milijardi kuna.

Podatci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih osoba koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnici), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe.

Tako je krajem kolovoza evidentirane dospjele neizvršene osnove za plaćanje imalo 7.054 pravnih osoba s glavnicom duga od 3,2 milijarde kuna. Kada se tomu pridodaju i kamate u iznosu od 774,9 milijuna kuna, ukupan dug pravnih osoba iznosio je 3,9 milijardi kuna.

Blokirane račune krajem kolovoza imalo je i 7.863 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost, a njihov je ukupni dug iznosio 1,6 milijardi kuna, od čega se 1,25 milijardi kuna odnosi na glavnicu, a 398,8 milijuna na kamatu.

Tagovi: blokirani računi, Fina, Financijska agencija, ovrhe
PROČITAJ I OVO
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE