GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed prvi puta među rizike uvrstio klimatske promjene

Fed prvi puta među rizike uvrstio klimatske promjene
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2020 / 13:15
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Globalno zagrijavanje moglo bi izazvati nagle promjene u vrijednosti imovine, upozorila je američka središnja banka, uvrstivši prvi puta klimatske promjene među rizike po financijsku stabilnost.

"Ulagači bi zbog akutnih rizika, poput oluja, poplava i požara, mogli naglo promijeniti svoje viđenje vrijednosti realne i financijske imovine", pojasnila je u dodatku polugodišnjeg izvješća središnje banke, objavljenog u ponedjeljak, Fedova dužnosnica Lael Brainard.

"Dugoročni pak rizici, poput polaganog rasta prosječne temperature i razine mora i postupne promjene očekivanja ulagača vezanih za te prijetnje, otvaraju mogućnost nepovratnih promjena i značajnih oscilacija očekivanja", dodala je Brainard.

Nagle promjene cijena imovine povezane s klimatski uvjetovanim prirodnim katastrofama imat će posljedice na financijskim tržištima koje će biti teško predvidjeti, ponajprije zato što nije dovoljno poznata ili se dovoljno ne dokumentira stvarna izloženost klimatskim rizicima, upozorava Fed.

"Zato je ključno poboljšati transparentnost boljim sustavom mjerenja i standardiziranim izvješćima", dodaje Brainard.

"Od presudne je važnosti da iz faze potvrde da klimatske promjene predstavljaju značajni rizik po financijsku stabilnost prijeđemo u fazu u kojoj ćemo primjereno procijeniti kvantitativne implikacije tih rizika i ponuditi rješenja", istaknula je dužnosnica američke središnje banke.

Fedovo izvješće objavljeno je nekoliko dana nakon što je kandidat demokrata Joe Biden na izborima pobijedio aktualnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa.

Trump uporno umanjuje rizike klimatskih promjena dok je Biden obećao da će borbu protiv klimatskih promjena ponovo uvrstiti među prioritete američke politike, podsjeća Reuters.

Tagovi: Federalne rezerve, klimatske promjene, Joe Biden, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE