GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed prvi puta među rizike uvrstio klimatske promjene

Fed prvi puta među rizike uvrstio klimatske promjene
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2020 / 13:15
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Globalno zagrijavanje moglo bi izazvati nagle promjene u vrijednosti imovine, upozorila je američka središnja banka, uvrstivši prvi puta klimatske promjene među rizike po financijsku stabilnost.

"Ulagači bi zbog akutnih rizika, poput oluja, poplava i požara, mogli naglo promijeniti svoje viđenje vrijednosti realne i financijske imovine", pojasnila je u dodatku polugodišnjeg izvješća središnje banke, objavljenog u ponedjeljak, Fedova dužnosnica Lael Brainard.

"Dugoročni pak rizici, poput polaganog rasta prosječne temperature i razine mora i postupne promjene očekivanja ulagača vezanih za te prijetnje, otvaraju mogućnost nepovratnih promjena i značajnih oscilacija očekivanja", dodala je Brainard.

Nagle promjene cijena imovine povezane s klimatski uvjetovanim prirodnim katastrofama imat će posljedice na financijskim tržištima koje će biti teško predvidjeti, ponajprije zato što nije dovoljno poznata ili se dovoljno ne dokumentira stvarna izloženost klimatskim rizicima, upozorava Fed.

"Zato je ključno poboljšati transparentnost boljim sustavom mjerenja i standardiziranim izvješćima", dodaje Brainard.

"Od presudne je važnosti da iz faze potvrde da klimatske promjene predstavljaju značajni rizik po financijsku stabilnost prijeđemo u fazu u kojoj ćemo primjereno procijeniti kvantitativne implikacije tih rizika i ponuditi rješenja", istaknula je dužnosnica američke središnje banke.

Fedovo izvješće objavljeno je nekoliko dana nakon što je kandidat demokrata Joe Biden na izborima pobijedio aktualnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa.

Trump uporno umanjuje rizike klimatskih promjena dok je Biden obećao da će borbu protiv klimatskih promjena ponovo uvrstiti među prioritete američke politike, podsjeća Reuters.

Tagovi: Federalne rezerve, klimatske promjene, Joe Biden, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Povjerenje potrošača u SAD-u palo prvi put od studenog
PESIMIZAM
Povjerenje potrošača u SAD-u palo prvi put od studenog
WASHINGTON - Povjerenje potrošača u Sjedinjenim državama smanjilo se u veljači.
Šonje: Model rasta je neodrživ
ANALITIČARI
Šonje: Model rasta je neodrživ
ZAGREB - Ekonomski analitičar Velimir Šonje rekao je u utorak na predstavljanju Bijele knjige udruženja stranih ulagača, da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) nešto iznad očekivanja, ali da sadašnji model rasta ne može biti dugotrajan.
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
SKOK
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
ZAGREB - Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
ZARADE
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
BEOGRAD - Prosečna neto plata u decembru 2023. godine iznosila je 95.093 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku. Polovina zaposlenih radila je za manje od 69.842 dinara, koliko iznosi medijalna zarada za ovaj mesec.
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
TRŽIŠTE RADA
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
BERLIN - Vladajuća njemačka politika aktivno traži rješenja za problem nedostatka kvalificirane radne snage. Oni bi se mogli riješiti povećanjem sudjelovanja žena, starijih zaposlenika i osoba s invaliditetom na tržištu rada, istaknuo je danas u Berlinu njemački ministar rada Hubertus Heil.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE