GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed ponovio obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa

Fed ponovio obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 07:44
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Američka središnja banka Fed u srijedu je ponovila obećanje da će koristiti sve raspoložive alate kako bi poduprla američko gospodarstvo i da će kamatne stope zadržati blizu nule koliko god bude potrebno da se gospodarstvo oporavi od posljedica koronakrize, istaknuvši pritom da će putanja gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa.

"Nakon oštrog pada, gospodarska aktivnost i zaposlenost donekle su ojačali posljednjih mjeseci, no ostat će znatno ispod razina na početku godine”, rekli su dužnosnici Feda u priopćenju, objavljenom u srijedu po završetku dvodnevne sjednice, održane putem videokonferencije.

Svi članovi Fedova odbora za monetarnu politiku glasali su da se zadrži ciljani raspon kratkoročnih kamatnih stopa između nula i 0,25 posto, u kojem se nalazi od 15. ožujka kada je novi koronavirus počeo zahvaćati zemlju.

"Odbor očekuje da će zadržati ovaj ciljani raspon sve dok ne bude siguran da je gospodarstvo prevladalo najnovije događaje i da je na putu da ostvari ciljeve o maksimalnoj zaposlenosti i o stabilnosti cijena”, stoji u priopćenju.

Dodaju i da će „putanja gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa”.

Iz Feda su poručili i da će nastaviti svakog mjeseca kupovati najmanje 120 milijardi dolara američkih državnih obveznica i vrijednosnica osiguranih hipotekom s ciljem stabilizacije financijskih tržišta.

Fed je ponovio obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa dan uoči sutrašnje objave izvješća američke vlade o BDP-u u drugom tromjesečju, kada su vlasti nametnule mjere karantene i zaustavile poslovanje kompanija kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a očekuje se da će pokazati rekordan pad gospodarstva od 34 posto na godišnjoj razini, podsjeća Reuters.

Dužnosnici Feda nadali su se da će te mjere pomoći zaustaviti virus, što bi gospodarstvu omogućilo brzi oporavak, iako su strahovali od mogućeg ponovnog rasta broja zaraženih i slabljenja gospodarskog oporavka.

Od Fedove sjednice u lipnju epidemija je intenzivirana u SAD-u, gdje u prosjeku dnevno bilježe oko 65 tisuća novozaraženih, a raste i broj umrlih od Covida-19, podsjeća Reuters.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, američka ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
RADNA MJESTA
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
LJUBLJANA - Slovenska vlada aplicirala je za financijsku potporu iz europskih sredstava preko instrumenta SURE Slovenija za programe zaštite radnih mjesta ukupno ocijenjene na 1,1 milijardu eura.
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus
KADROVI
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus

ŽENEVA - Bivši talijanski premijer Mario Monti imenovan je na čelo paneuropskog povjerenstva koje će preispitati kako su zdravstveni sustavi različitih zemalja reagirali na pandemiju koronavirusa.

Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
LONDON - Broj zaposlenih u Velikoj Britaniji pao je u drugom tromjesečju zbog koronakrize najsnažnije u deset godina, pokazuju u utorak objavljeni podaci statističkog ureda ONS-a.
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
TRŽIŠTE RADA
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
BERLIN - Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana pozitivno je utjecalo na njemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nuernbergu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE