GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed očekuje nastavak slabijeg američkog rasta

Fed očekuje nastavak slabijeg američkog rasta
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2023 / 10:48
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve (Fed) objavile su u srijedu svoju tzv. bež knjigu, koja je zbirka izvješća regionalnih podružnica Feda o gospodarskim kretanjima. U ovom izvješću napominje da se u narednim mjesecima očekuje nastavak slabog gospodarskog rasta.

Ukupna gospodarska aktivnost bila je relativno nepromijenjena u odnosu na prethodno izvješće, temeljeno na izvješćima regionalnih podružnica Feda New York, Boston, Kansas City, Atlanta, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Chicago, St. Louisu, Minneapolisu, San Franciscu i Dallasu zaključio Fed.

Pet regionalnih banaka izvijestilo je o blagom ili skromnom povećanju ukupne gospodarske aktivnosti, šest je izvijestilo o nepromijenjenoj aktivnosti, a jedna je izvijestila o značajnom padu. Općenito, izrazili su očekivanja da se očekuje nizak rast u nadolazećim mjesecima.

Potrošnja je blago porasla jer su neki trgovci izvijestili o jačoj blagdanskoj prodaji. Drugi trgovci na malo upozorili su da visoka inflacija nastavlja nagrizati kupovnu moć potrošača, osobito među kućanstvima s niskim i srednjim prihodima.

Prodaja automobila u prosjeku je bila nepromijenjena, ali neki trgovci primijetili su da je povećana dostupnost vozila potaknula prodaju.

Međutim, turistička putovanja su se povećala, proizvodna industrija je doživjela smanjenje proizvodnje, a prekidi u opskrbnom lancu su se smanjili u mnogim okruzima.

Tržišta nekretnina nastavila su slabiti, a prodaja i izgradnja su u padu u svim županijama.

Većina podružnica izvijestila je da je potražnja za stambenim hipotekarnim kreditima i dalje slaba, dok su neke izvijestile da se potražnja za kreditima smanjila zbog viših troškova.

Energetska aktivnost nastavila je umjereni rast, dok su uvjeti u poljoprivredi uglavnom ostali nepromijenjeni ili poboljšani.

Zapošljavanje je nastavilo rasti umjerenim tempom u većini regija. Dok su neki primijetili povećanje dostupnosti radne snage, tvrtke su nastavile izvještavati o poteškoćama u popunjavanju slobodnih radnih mjesta. Mnoge tvrtke nisu bile voljne otpuštati radnike iako je potražnja za njihovom robom i uslugama smanjena.

Zbog stalno zaoštrenih uvjeta na tržištu rada, pritisci na plaće i dalje su visoki u svim segmentima, iako je pet zavoda izvijestilo da su ti pritisci donekle oslabili.

Cijene su umjereno porasle u većini regija, ali je tempo rasta usporen u usporedbi s nedavnim izvještajnim razdobljima. Proizvođači u mnogim regijama izvijestili su o daljnjem smanjenju troškova prijevoza i cijena sirovina, uključujući čelik i drvo.

Mnogi trgovci na malo ukazali su na veće poteškoće u prenošenju povećanja troškova, što ukazuje na veću osjetljivost potrošača na cijene. Osim toga, neki trgovci ponudili su više popusta i promocija nego prije godinu dana kako bi premjestili robu i očistili višak zaliha. Općenito, u svim regijama očekuje se daljnje usporavanje rasta cijena u sljedećoj godini.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
MMF Ukrajini odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara
KREDITI
MMF Ukrajini odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Ukrajini četverogodišnji zajam od 15,6 milijardi dolara (14,3 milijarde eura), objavljeno je danas.
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
CIJENE
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u ožujku je iznosila 10,5 posto, što je 1,2 postotna boda više nego u veljači i najviše od kolovoza prošle godine. Inflaciji su najviše pridonijele poskupljenja hrane i struje. Na mjesečnoj su razini cijene ostale nepromijenjene nakon mjesečnog rasta cijena od 0,7 posto u veljači, objavio je Državni ured za statistiku.
Inflacija u eurozoni značajno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u eurozoni značajno usporila
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni zamjetno je popustila u ožujku, kliznuvši na 6,9 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a Hrvatska se dvanaesti mjesec zaredom našla u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
TREND
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
BERLIN - Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE