GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed očekuje nastavak slabijeg američkog rasta

Fed očekuje nastavak slabijeg američkog rasta
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2023 / 10:48
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve (Fed) objavile su u srijedu svoju tzv. bež knjigu, koja je zbirka izvješća regionalnih podružnica Feda o gospodarskim kretanjima. U ovom izvješću napominje da se u narednim mjesecima očekuje nastavak slabog gospodarskog rasta.

Ukupna gospodarska aktivnost bila je relativno nepromijenjena u odnosu na prethodno izvješće, temeljeno na izvješćima regionalnih podružnica Feda New York, Boston, Kansas City, Atlanta, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Chicago, St. Louisu, Minneapolisu, San Franciscu i Dallasu zaključio Fed.

Pet regionalnih banaka izvijestilo je o blagom ili skromnom povećanju ukupne gospodarske aktivnosti, šest je izvijestilo o nepromijenjenoj aktivnosti, a jedna je izvijestila o značajnom padu. Općenito, izrazili su očekivanja da se očekuje nizak rast u nadolazećim mjesecima.

Potrošnja je blago porasla jer su neki trgovci izvijestili o jačoj blagdanskoj prodaji. Drugi trgovci na malo upozorili su da visoka inflacija nastavlja nagrizati kupovnu moć potrošača, osobito među kućanstvima s niskim i srednjim prihodima.

Prodaja automobila u prosjeku je bila nepromijenjena, ali neki trgovci primijetili su da je povećana dostupnost vozila potaknula prodaju.

Međutim, turistička putovanja su se povećala, proizvodna industrija je doživjela smanjenje proizvodnje, a prekidi u opskrbnom lancu su se smanjili u mnogim okruzima.

Tržišta nekretnina nastavila su slabiti, a prodaja i izgradnja su u padu u svim županijama.

Većina podružnica izvijestila je da je potražnja za stambenim hipotekarnim kreditima i dalje slaba, dok su neke izvijestile da se potražnja za kreditima smanjila zbog viših troškova.

Energetska aktivnost nastavila je umjereni rast, dok su uvjeti u poljoprivredi uglavnom ostali nepromijenjeni ili poboljšani.

Zapošljavanje je nastavilo rasti umjerenim tempom u većini regija. Dok su neki primijetili povećanje dostupnosti radne snage, tvrtke su nastavile izvještavati o poteškoćama u popunjavanju slobodnih radnih mjesta. Mnoge tvrtke nisu bile voljne otpuštati radnike iako je potražnja za njihovom robom i uslugama smanjena.

Zbog stalno zaoštrenih uvjeta na tržištu rada, pritisci na plaće i dalje su visoki u svim segmentima, iako je pet zavoda izvijestilo da su ti pritisci donekle oslabili.

Cijene su umjereno porasle u većini regija, ali je tempo rasta usporen u usporedbi s nedavnim izvještajnim razdobljima. Proizvođači u mnogim regijama izvijestili su o daljnjem smanjenju troškova prijevoza i cijena sirovina, uključujući čelik i drvo.

Mnogi trgovci na malo ukazali su na veće poteškoće u prenošenju povećanja troškova, što ukazuje na veću osjetljivost potrošača na cijene. Osim toga, neki trgovci ponudili su više popusta i promocija nego prije godinu dana kako bi premjestili robu i očistili višak zaliha. Općenito, u svim regijama očekuje se daljnje usporavanje rasta cijena u sljedećoj godini.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE