GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed očekuje jači oporavak i rast inflacije, ali podizanja kamatnih stopa nema

Fed očekuje jači oporavak i rast inflacije, ali podizanja kamatnih stopa nema
SREDIŠNJA BANKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 20:58
Autor: Siniša Malus
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su snažno povećale svoja očekivanja o američkom ekonomskom rastu, ali ukazale su da nema povećanja kamatnih stopa vjerojatno do 2023. godine, unatoč poboljšanju izgleda i zaokretu prema višoj inflaciji ove godine.

Kao što se i očekivalo, Savezni odbor za otvoreno tržište koji je donosio politike također je izglasao održavanje kratkoročnih stopa zaduživanja na gotovo ništici, nastavljajući program kupnje imovine u kojem središnja banka kupuje obveznice najmanje 120 milijardi dolara mjesečno.

Ključne promjene dogodile su se u načinu na koji središnji bankari gledaju na razvoj ekonomskih prilika i kakav bi to utjecaj mogao imati na politiku.

„Nakon umjerenog tempa oporavka, pokazatelji gospodarske aktivnosti i zaposlenosti pojavili su se nedavno, iako su sektori koji su najnepovoljniji pandemijom i dalje slabi. Inflacija i dalje pada ispod 2 posto ”, rekao je odbor u svojoj izjavi nakon sastanka.

Dionice su pozitivno reagirale na ove informacije, indeks Dow Jones porastao je više od 200 bodova, dok su dulji prinosi državnih obveznica ostali pozitivni.

Očekuje se da će američki bruto domaći proizvod porasti za 6,5% ove godine, prije nego što se smanji u nadolazećim godinama, prema tromjesečnim ekonomskim projekcijama članova Saveznog odbora za otvoreno tržište. Ta srednja procjena predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na očekivani rast od 4,2% tijekom posljednjeg kruga projekcija u prosincu.

Predviđanja za 2022. i 2023. godinu su rast od 3,3%, odnosno 2,2%, prije nego što se rast smiri u dugoročnijem rasponu od 2,3%

Članovi odbora predviđaju da će nezaposlenost pasti na 4,5% s trenutne razine od 6,2%. To se uspoređuje s procjenom FOMC-a od 5% u prosincu. Predviđanja za sljedeće dvije godine su za 4,2% i 3,7% prije nego što se dosegnu na dugoročnijem nivou od 4%.

Očekivanja o baznoj inflaciji porasla su, odbor sada očekuje rast od 2,2% ove godine mjerenim potrošačkim cijenama.

Tagovi: Federalne rezerve, Jerome Powell, američka ekonomija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE