GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed još uvijek u stavu "wait and see"

Fed još uvijek u stavu
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2019 / 10:54
Autor: ;i:3;s:11:
ANALIZA - U skladu s očekivanjima, na prošlotjednom zasjedanju FOMC je jednoglasno zadržao referentnu kamatnu stopu u rasponu 2,25% - 2,50%.

Izjava koje je uslijedila nakon sastanaka vrlo je slična onoj s kraja ožujka. Međutim, prijašnja izuzetno oprezna ocjena gospodarskih kretanja sada je značajno izmijenjena/umanjena s obzirom na iznenađujuće snažan rast BDP-a u prvom tromjesečju. S druge strane, očekivanja o usporavanju osobne potrošnje i kapitalnih investicija su zadržana. Razvoj na tržištu rada i dalje se smatra vrlo povoljnim.

S obzirom na kretanja na financijskim tržištima i globalnom gospodarstvu, kao i na i dalje prisutne umjerene inflatorne pritiske, čelnici američke središnje banke pozivaju na strpljenje u procjeni kada će promjena kamatne stope biti neophodna.

S posljednjom odlukom o kamatnim stopama FED je ustvari potvrdio potpuni zaokret u odnosu na "wait and see" stav iz ožujka: povećanja kamatnih stopa sigurno neće više biti u ovoj godini, a prema našim očekivanjima niti u 2020.

Prema mišljenju J. Powella glavni argument protiv povećanja kamatnih stopa su i dalje prigušeni inflatorni pritisci te kako ciljana stopa Fed-a još nije postignuta. Tržišne špekulacije sada idu u smjeru smanjivanja kamatne stope. Naime, neočekivano niska stopa inflacije u prvom tromjesečju potaknula je navedena nagađanja. Međutim, Powell smatra kako su razlozi niske inflacije na početku godine bili privremeni ili jednokratni suprotstavljajući se špekulacijama o smanjenju stope u bliskoj budućnosti.

Smatramo kako je FED ustvari još uvijek u "wait and see" stavu te kako čak i ukoliko se gospodarstvo i tržište rada u narednim tromjesečjima budu kretali snažnije od njihovih projekcija neće mijenjati svoj smjer monetarne politike. Nadalje, u 2020. gospodarsko okruženje bit će još manje pogodno za povećanje kamatnih stopa. Štoviše projicirano usporavanje gospodarske aktivnosti sugerira mogućnost labavljenja monetarne politike i smanjenja kamatnih stopa u 2020. godini.

Tagovi: Federalne rezerve, Fed, Jerome Powell, kamatne stope, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
ECB povećava pandemijski program kupnje imovine na 1.350 mlrd eura
POTEZI
ECB povećava pandemijski program kupnje imovine na 1.350 mlrd eura
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je odobrila značajno povećanje vrijednosti programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi s ciljem podrške oporavku eurozone od gospodarske krize izazvane koronavirusom.
Snažan pad prometa u maloprodaji u EU-u u travnju
MALOPRODAJA
Snažan pad prometa u maloprodaji u EU-u u travnju

BRUXELLES - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni u travnju je izrazitije smanjen na mjesečnoj i godišnjoj razini u uvjetima koronakrize, a promet je oštro pao i u Hrvatskoj, pokazuje u četvrtak izvješće Eurostata.

Altmaier: Njemačka će iz krize izaći jača
OČEKIVANJA
Altmaier: Njemačka će iz krize izaći jača
BERLIN - Konjunkturni paket u visini od 130 milijardi eura trebao bi donijeti gospodarski uzlet za sve društvene segmente i omogućiti da Njemačka iz krize iziđe ojačana, rekao je u četvrtak u Berlinu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.
Koronakriza urušava međunarodne pričuve Hrvatske
OŠTAR PAD
Koronakriza urušava međunarodne pričuve Hrvatske
ANALIZA - Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) su u podacima te institucije krajem travnja iznosile 15,98 milijardi eura što je 3,2 posto manje u odnosu na ožujak i 13,9 posto manje nego na kraju travnja 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida 19.
Hrvatska će se tek 2023. vratiti na razinu proizvodnju od prije krize 2008.
KATASTROFA
Hrvatska će se tek 2023. vratiti na razinu proizvodnju od prije krize 2008.
ZAGREB - Svjetsku banku i druge institucionalne ulagače više od turizma, koji će se, pretpostavljaju, vratiti nakon što se virus povuče, više zabrinjava pad proizvodnje u hrvatskim pogonima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE