GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EY: Hrvatskoj potrebne velike investicije da nadoknadi svoje zaostajanje

EY: Hrvatskoj potrebne velike investicije da nadoknadi svoje zaostajanje
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2018 / 19:43
Autor: SEEbiz / index.hr
ZAGREB - Konzultantska tvrtka EY objavila je ovih dana studiju u kojoj analizira kakve su pretpostavke za gospodarski rast u Europskoj uniji u kontekstu izazova globalne ekonomije 21. stoljeća. 

Hrvatska je u skupini nekoliko članica EU-a koje su označene kao najgore na osnovu podataka u pet ključnih kategorija: 1. digitalizacija, 2. istraživanje, inovacije i održiva energetika, 3. osnovna infrastruktura, 4. obrazovanje i integrativni rast te 5. zdravstveni sistem.

Studija EY-a smatra da su tih pet kategorija najvažnije za gospodarski rast, upozoravajući da se u Europu u proteklih deset godina nedovoljno investira, te da bi politička elita trebala naći nove načine da potakne investicije. Također naglašavaju da bi i EU i države članice trebale mnogo više investirati u infrastrukturu, koja u 21. stoljeću ne uključuje samo autoceste nego i optičke kablove i brzi internet.

Najbolje pretpostavke za trajni gospodarski rast imaju Austrija, Nizozemska, Švedska i Danska, koje su najbolje ocijenjene u studiji, te Švicarska koja nije članica EU-a. U kategoriji ispod te su Njemačke, Francuska, Finska, Belgija i Luksemburg, te se procjenjuje da su u tim zemljama potrebne veće investicije nego dosad u pojedinim sektorima. U sredini su sve ostale članice EU-a, dok su u kategoriji Schlusslichter, odnosno ''na začelju'', Hrvatska, Poljska, Grčka, Rumunjska i Bugarska.

Bodovanje u studiji EY-a je koncipirano tako da je cilj sakupiti što manje bodova, pa tako najbolje plasirane države od Švicarske do Danske imaju od 1 do 4 boda, što znači da su u pet ključnih područja napravile skoro sve što treba da imaju osiguran rast u budućnosti. Hrvatska je s 27 bodova bolja samo od Bugarske (29 bodova) i Rumunjske (27 bodova), a naročito je loše ocjene dobila u kategorijama osnovne infrastrukture te obrazovanja i integrativnog rasta. 

Utjeha može biti što je hrvatsko zdravstvo ocijenjeno boljim od primjerice češkog i još nekih članica EU-a koje su po sveukupnom zbroju plasirane bolje od Hrvatske i nisu u kategoriji ''na začelju''.

Ističe se da su Hrvatskoj potrebna ''velika poboljšanja i goleme investicije da bi mogla uhvatiti priključak'' s najboljim članicama EU-a i ''nadoknaditi svoje zaostajanje''. Napominje se da Hrvatska jako zaostaje u digitalizaciji.

Kada je riječ o kategoriji istraživanja i inovacija, ističe se da je u tome Hrvatska najslabija u cijeloj EU po broju prijavljenih patenata, dok je najbolja u potkategoriji arhitekture energetske mreže. U kontekstu osnovne arhitekture jako loše su ocijenjene hrvatske luke i opća konkurentnost u globalnom kontekstu. Hrvatska je i među najgorima u EU po zaposlenosti žena.

EY-ova studija zapravo nudi nacrt Hrvatskoj u što bi trebala investirati - napose u digitalizaciju i obrazovanje - kako bi gospodarski rasla. Za cijelu EU preporučuju mnogo veće javne investicije, podsjećajući da je to jedan od temelja velikog gospodarskog rasta Kine.

Tagovi: hrvatska ekonomija, investicije, Njemačka, Europska unija, zdravstvo, infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Velibor Mačkić na čelu Ekonomskog savjeta predsjednika Republike
SAVJET
Velibor Mačkić na čelu Ekonomskog savjeta predsjednika Republike
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osnovao je Ekonomski savjet, za čijeg je predsjednika imenovan njegov posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić, priopćeno ju utorak iz predsjednikova ureda.
Industrija eurozone odolijeva pritisku novog vala pandemije
PRITISAK
Industrija eurozone odolijeva pritisku novog vala pandemije
LONDON- Aktivnosti u industriji eurozone blago su usporile u studenome, poduprte zamahom u Njemačkoj koji je ublažio utjecaj obnovljenih koronaograničenja, a poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o mogućim cjepivima protiv covida 19, izvijestio je Markit.
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
OVJERA
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak uputila je u ponedjeljak Europskoj komisiji izjavu o ovjeravanju sredstava u iznosu 695 milijuna kuna koja se odnosi na nabavu covid opreme i Financijske instrumente u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK).
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
UPOZORENJE
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
ZAGREB - Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) priopćili su u ponedjeljak da su zbog novog vala pandemije i dalje prisutni značajni izazovi za Hrvatsku, kao i da je mjere ekonomske politike potrebno prilagođavati razvoju krize, a smatraju i da daljnja smanjenja PDV-a nisu preporučljiva bez odgovarajućih mjera koje bi spriječile trajni gubitak prihoda.
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
PAD
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
BEOGRAD - Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal bio je 7,4 odsto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE