GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo u kojem sektoru u Hrvatskoj najbrže rastu plaće

Evo u kojem sektoru u Hrvatskoj najbrže rastu plaće
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2021 / 14:01
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Da su informacije i komunikacije trenutačno najatraktivniji sektor, koji predvodi oporavak, pokazuju i podaci o plaćama: u godinu dana prosječno su rasle 12,9 posto, a u dvije godine 18,6 posto.

Neto plaća zaposlenih u tom sektoru, prema podacima DZS-a, u ožujku je iznosila 10.404 kune, 1.191 kunu više nego u istom mjesecu lani, i 1.632 kune više nego dvije godine ranije. Pritom su najveću plaću u ožujku, čak trećinu veću nego u veljači (9826), imali oni koji rade u kategoriji "informacijske uslužne djelatnosti" (obrada podataka, usluge poslužitelja, internetski portali, djelatnosti novinskih agencija): iznosila je 13.227 kuna, piše Jutarnji list

Čemu mogu zahvaliti toliki rast, teško je znati, ali u pojedinim djelatnostima, poput telekomunikacija i financija, uobičajeno je da su plaće u nekom mjesecu, najčešće ožujku, znatno veće nego u ostalim mjesecima. To se povezuje s isplatama oporezivih primitaka, kao što su različite nagrade (bonusi) i naknade iznad 5000 kuna. Tako je u telekomunikacijama prosječna neto plaća u ožujku iznosila 12.463 kune, a u veljači 10.368 kuna. Računalnim programerima, pak, istodobno se neznatno smanjila, s 11.400 kuna na 10.630 kuna. No, ukupnom trendu rasta plaća u ICT sektoru pridonijela je povećana potražnja za zaposlenima (4,8 posto na godišnjoj razini) kao i smanjenje poreza na dohodak.

Zavidan rast zaposlenosti bilježi i građevinarstvo, 4,7 posto ili 8158 osoba, ali njihove su plaće rasle znatno sporije. U ožujku je prosječno iznosila 5764 kuna, 6,9 posto ili 373 kune više nego prije godinu dana. Postoje pretpostavke da se dio primanja u tom sektoru isplaćuje na ruke, ali kako trebaju radnu snagu, računa se da će poslodavci morati nuditi i veća primanja. Inače, najniža plaća u zemlji isplaćena je u proizvodnji odjeće, 4387 kuna.

Osim ICT-a, ubrzani rast plaća imali su obrazovanje i zdravstvo, devet posto. Tome su pripomogli rast osnovice nakon pregovora Vlade i sindikata, porezne izmjene, ali i isplate u zdravstvu nakon sudskih presuda.

Slijede stručne znanstvene i tehničke djelatnosti s 8,4 posto, a visinom plaće u tom sektoru predvodi promidžba (reklame, propaganda) s 10.680 kuna, te znanstveno-istraživački razvoj, 10.386 kuna. U prosjeku, neto plaća u godinu je dana rasla 6,3 posto ili 452 kune, i u ožujku je iznosila 7138 kuna. Ispodprosječni rast, među ostalim, imale su turističke djelatnosti, a plaće su pale samo u financijama i administrativnim djelatnostima.

Tagovi: prosječne plaće u Hrvatskoj, građevinski sektor, ICT sektor
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE