GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo šta analitičari vide kao prioritete nove vlade Ane Brnabić

Evo šta analitičari vide kao prioritete nove vlade Ane Brnabić
SUGESTIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 19:17
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Jedan od glavnih prioriteta nove vlade trebalo bi da bude nastavak pomoći privredi, s obzirom da se najavljuje pogoršanje zdravstvene situacije, izjavio je danas profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Hasan Hanić. Ekonomista Ivan Nikolić ističe da, iako je postignut dobar rezultat u javnim finansijama, i dalje treba da se - štedi.

Ovaj ekonomista, kao i većina njegovih kolega, smatra da je ključno da se očuva likvidnost preduzeća, sačuvaju radna mesta i poveća proizvodnja.

Iako savetuje dalju pomoć privredi, Hanić veruje da je najverovatniji “scenario” da se, bez obzira na najave novog talasa korona virusa, može očekivati rast srpske ekonomije.

“Očekuje se da će vlada pronaći odgovarajuća rešenja i time povećati ekonomski rast u narednom periodu”, rekao je Hanić.

Hanić smatra, takođe, da nova vlada treba da vodi računa da ne dođe do povećanja zaduženosti.

“Prostor za dalje zaduživanje već je smanjen, a fiskalni deficit je u porastu i ne bi trebalo da pređe određenu granicu”, kaže Hanić.

Presudno je, ipak, po mišljenju ovog profesora, da nova vlada ne dozvoli da privreda “posustane” i da dođe do gubitka radnih mesta, zatvaranja kompanija i da se tako ugrozi osnova za dugoročni ekonomski rast.

Zato bi prioriteti nove vlade u narednom periodu trebalo da budu ulaganje u infrastrukturu, naročito u putnu, kao i u visoko obrazovanje, u zdravstvo i dalji razvoj digitalizacije.

Potreban je i reforma obrazovnog sistema, jer se sada, ukazuje Hanić, zahtevaju nove veštine i prave programi za razvoj preduzetništva i inovacija zasnovanih na znanju.

“To je upravo i strategija evropskih najrazvijenijih zemalja – da se podstakne razvoj informatičkog sektora i razvija preduzetnička kultura”, rekao je Hanić.

U tom pogledu, dodaje on, veliki zadatak ima i fiskalna politika, koja bi, ističe, trebalo da bude selekivna i da podstiče razvoj startap kompanija.

Zadatak nove vlade, naglašava Hanić, jeste i da očuva makroekonomsku stabilnost, a pre svega finansijsku, bez koje ne mogu da se obezbede dobri rezultati na ekonomskom planu.

Ono što je u ekonomskom smislu izazov za novu vladu, ukazuje Hanić, jeste da našu ekonomiju mogu “ukočiti” stagnacija i pad ekonomske aktivnosti zemalja u regionu i zemalja koje predstavljaju naše glavne inostrane partnere.

“Pad tražnje na inostranim tržištima predstavlja veoma značajan limitirajući faktor”, ukazuje Hanić.

Zato je važno, dodaje, da se obezbedi blagi rast plata i penzija i povećanje kupovne moći stanovništva, da bi se, kaže, obezbedio ekonomski rast po osnovu rasta domaće tražnje.

Hanić zaključuje da bi rast domaće tražnje zajedno sa investicijama trebalo da bude izvor ekonomskog rasta u narednom periodu.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da je postignut dobar rezultat u javnim finansijama, ali da i dalje treba da se štedi.

“Ako se bude tako postupalo više ne bi trebalo očekivati ozbiljnih izazova vezanih za minuse koje smo imali u državnoj kasi”, rekao je Nikolić.

Smatra da fokus polako treba da se premešta iz Ministarstva finansija ka privredi, odnosno ka ministarstvima zaduženim za saobraćaj, trgovinu i energetiku.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija, kao veliko ministarstvo koje je dobrim delom odgovorno i za javna preduzeća, bi trebalo da radi na podizanju njihove efikasnosti i uspesnosti, gde uvek ima prostora za unapređenja.

“Što se tiče javnih finansija, one svakako treba da daju podršku sadašnjem infrastrukturnom zamahu. Premeštanjem stvari sa javnih finansija na privredu, gde pre svega mislim na već prisutan trend intenziviranja i podizanja tehnološkog nivoa i strukture naše ekonomije, može se doći do visokih održivih stopa rasta”, kaže Nikolić.

Povodom najave Aleksandra Vučića da će doći do velikih promena u javnim preduzećima, Nikolić kaže da se tu, pre svega, radi o efikasnom upravljanju predzeća, a ne o personalnim promenama koje su najbezbolnije.

Međutim, problem sa javnim preduzećima jeste efikasno upravljanje njima, a ono se ne tiče uvek i samo sposobnosti menadžera ili ljudi koji upravljaju tim javnim preduzećima, dodaje Nikolić.

Napominje da je to nekada znatno šira tema koja ima i socijalnu dimenziju, uključuje i pitanje investicija, eventualno širenje kapaciteta i slično.

Nikolić ukazuje da institucije moraju da budu još efikasnije i bolje. Smatra da je dobro što je uvedena e-uprava ali da postoji još mnogo prostora za dalji napredak u ovoj oblasti što od predsednice vlade, treba i očekivati, posebno znajuću za njeno insistiranje na digitalizaciji.

“Infrastrukturni projekti su sada dobili na zamahu. Osim institucionalnih finansijera koji dolaze sa zapada tu su i finansijeri iz Kine, Turske i Rusije, a sada je tu i američki DFC. Tu je sada i novi paket finansijske injekcije odnosno investicioni paket EU za ZB”, navodi on.

To mora da se iskoristi u narednom srednjoročnom periodu i to je prilika da se ozbiljnije zanovi infrastruktura, naročito drumska i železnička, dodaje Nikolić.

On ističe da treba još jače podstaći stanogradnju, jer ona iako raste, pre svega raste u segmentu eksluzivnijih stanova.

Tagovi: Vlada Srbije, Ana Brnabić, srpska ekonomija, Hasan Hanić, Beogradska bankarska akadedmija, Ivan Nikolić
PROČITAJ I OVO
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
CRNE PROGNOZE
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
BEOGRAD - Privrednici strahuju da 4. januara, kad im dospevaju odložene obaveze, neće moći da ih izmire jer je zbog pandemije pao promet, ali ne i troškovi poslovanja, pa će moći da postignu uštede smanjenjem plata i otpuštanjem zaposlenih, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
MMF: Eurozona će možda trebati veću potporu zbog drugog vala pandemije
UPOZORENJA
MMF: Eurozona će možda trebati veću potporu zbog drugog vala pandemije
WASHINGTON - Vlade eurozone i Europska središnja banka (ECB) možda će morati osigurati veću fiskalnu i monetarnu potporu nego što se očekivalo zbog posljedica drugog vala pandemije COVID-a, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE