GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo na kakve će potpore i pomoć moći računati klubovi i kafići

Evo na kakve će potpore i pomoć moći računati klubovi i kafići
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Djelatnosti koje će biti zatvorene odlukom lokalnog, regionalnog ili nacionalnog stožera 14 ili manje dana moći će dobiti potporu od 2000 kuna po radniku, a za više od 14 dana 4000 kuna neto, a isto će moći dobiti i one djelatnosti kojima je odlukom stožera civilne zaštite ograničen rad, ali uz dokaz pada prihoda od najmanje 60 posto, poput noćnih klubova, kafića i barova kojima je jučer ponovno ograničeno radno vrijeme.

Doznaje to nakon Jutarnji list što je jučer održan sastanak Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji potvrđuje produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta koje je premijer najavio prošli tjedan.

Iz HZZ-a napominju kako poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, gradova ili općina) ne trebaju dokazivati da su imali pad prihoda/primitaka za najmanje 60 posto, te mogu koristiti potporu od 2000 kuna za 14 ili manje dana, ili 4000 kuna za više od 14 dana, dok će one djelatnosti kojima je ograničen rad odlukom Stožera morati dostaviti dokumentaciju o poteškoćama u poslovanju, odnosno morat će imati pad prihoda 60 posto ili više.

Ova mjera odnosi se na sve djelatnosti.

Podsjetimo, 13. kolovoza Stožer je donio odluku kojom se uvodi nužna mjera ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije “barovi” (noćni klub, noćni bar, disco-bar, caffe bar i slično) u trajanju od 10 dana. Ta je mjera produljena do 7. rujna, a jučer je ponovno donesena izmjena odluke o primjeni ograničenog radnog vremena do ponoći i to do 22. rujna.

Ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog stožera, Davor Božinović, rekao je da situacija još nije takva da bi se mogle ukidati mjere.

- Donesena je odluka o produljenju mjera koje se tiču radnog vremena noćnih klubova i ona će biti na snazi do 22. rujna, naravno, hoće li se produljivati ovisi o epidemiološkoj situaciji - kaže Božinović.

Lokalni stožeri i dalje šalju svoje zahtjeve prema nacionalnom, a posljednja u nizu je Ličko-senjska županija, koja je dobro prošla tijekom gotovo cijele epidemije. Ipak sada traže strože mjere za Otočac, i to obvezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima kao i ograničavanje broja ljudi na obiteljskim okupljanjima.

Proboj virusa dogodio se u još jednu zdravstvenu ustanovu, Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj. Ravnatelj bolnice, Goran Roić, za Jutarnji list je rekao kako je anesteziološki tehničar simptome razvio 4. rujna, te je promptno testiran, a nalazi su pokazali prisustvo virusa covida-19.

- Poduzete su sve epidemiološke mjere, krizni stožer naše bolnice odmah je obavijestio epidemiologe, obavljen je razgovor s djelatnikom te je utvrđeno da u samoizolaciju treba ići 14 djelatnika i šestero malih pacijenata - kaže Roić. Od malih pacijenata, koji su bili u kontaktu s oboljelim, petero je ambulantnih, a jedno dijete je na bolničkom liječenju. Što se tiče zaposlenika, riječ je o anesteziološkim tehničarima, instrumentarkama i medicinskoj sestri.

- Svi kontakti su testirani, a srećom niti jedan od djelatnika zasad nije pozitivan. Za male pacijente uskoro očekujemo nalaze - kaže Roić.

Dodaje da se posao u operativnom traktu obavlja, ali je reduciran.

To znači da će se odvijati sve operacije čije bi odgađanje moglo narušiti zdravlje, a odvijaju se i velike operacije. Prijem hitnih bolesnika je osiguran 24 sata, a sve druge bolničke djelatnosti odvijaju se kao i inače.

Tagovi: pomoć za kafiće i klubove, Nacionalni stožer, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE