GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koliko će rasti mirovine za kolovoz

Evo koliko će rasti mirovine za kolovoz
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 10:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U ponedjeljak bi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje trebalo donijeti odluku o usklađivanju mirovina i to, doznajemo, za 2,46 posto. To znači da će se za toliko povećati mirovina za kolovoz koja će biti isplaćena u rujnu, a s obzirom na to da se usklađivanje primjenjuje od 1. srpnja, na njihove račune sjest će i razlika za taj mjesec koja im nije isplaćena u kolovozu.

Drugo ovogodišnje usklađivanje mirovina znatno je veće od onog s početka godine, kad su mirovine porasle za 0,56 posto, a razlog je rast indeksa potrošačkih cijena i plaća u prvom polugodištu ove u odnosu na prethodno, odnosno drugo polugodište 2020. godine, što su parametri na osnovi kojih se izračunava stopa usklađivanja mirovina, pojašnjavaju u Novom listu.

Uz to ovogodišnja stopa usklađivanja bit će druga najveća, nakon 2,7 posto iz srpnja 2018. godine, u posljednjih deset godina. Tako bi u ovoj godini umirovljenici trebali u konačnici imati mirovine za oko tri posto veće od prošlogodišnjih, a s obzirom na poskupljenja posebice hrane, čiju se kupnju ne može reducirati kao što je to slučaj s nekim drugim proizvodima, ne jamči taj rast nijednom umirovljeniku da će realno raspolagati s više novca nego što ga je imao u prošloj godini.

Uz to, prosječna će mirovina u Hrvatskoj ostati i dalje na oko 37 posto udjela u prosječnoj plaći. Iako je ovo povećanje višestruko veće od skromnih 0,56 posto s početka godine, ono će većini umirovljenika donijeti nekoliko desetaka kuna veća mjesečna primanja. Ovaj mjesec je 1.143.592 korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (ZOMO) imalo prosječnu mirovinu od 2.581,99 kuna.

Uz stopu usklađivanja od 2,46 posto, njihova će mirovina za kolovoz koju će dobiti u rujnu biti 63,52 kune veća, a uz to će dodatno dobiti isti taj iznos za koji im je trebala biti usklađena mirovina u srpnju.

U Vladi su izračunali da će ta mirovina biti za 17,5 posto veća, odnosno za gotovo 394 kune od one koju su isti ti umirovljenici u prosjeku dobivali u listopadu 2016. godine, doznaje Novi list.

U Hrvatskoj je i 270.495 korisnika najniže mirovine koji su pravo na nju ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (ZOMO) i oni u prosjeku dobivaju 1.738,48 kuna. Sada će njihova prosječna mirovina porasti za 42,77 kuna, pa bi trebala iznositi 1.781,25 kuna.

To je za 331,56 kuna više od prosječne najniže mirovine u listopadu 2016. godine. U srpnju 2021. godine bilo je 1752 korisnika najviše mirovine koji su pravo na nju ostvarili prema Zakonu o najvišoj mirovini i s prosječnom mirovinom u iznosu od 7.347,17 kuna.

Njihova bi mirovina s novim usklađivanjem od 2,46 posto porasla za 180,74 kuna i bit će za 22,38 posto, odnosno za 1.376,65 kuna veća nego što je bila prije pet godina. Iz ovoga se jasno vidi da usklađivanje s godinama kumulira veći postotak povećanja kod većih mirovina te da kod onih s najnižim mirovinama teško prati i povećanje troškova osnovnih proizvoda.

Kad se u računicu uzmu svi umirovljenici, on koji su mirovinu ostvarili po općem mirovinskom zakonu, ali i ostalih 13 kategorija po posebnim propisima, Hrvatska je u kolovozu isplatila mirovine za 1.237.070 građana i prosječna je mirovina iznosila 2802 kune. S usklađivanjem od 2,46 posto ona raste za gotovo 69 kuna i iznosit će 2.871,11 kuna.

Uspoređujući taj iznos s mirovinom iz listopada 2016. godine, kada je sadašnja Vlada preuzela upravljanje državom, administracija je izračunala da će od rujna prosječna mirovina svih umirovljenika biti 18,1 posto, odnosno 438 kuna veća.

Tagovi: mirovine, usklađivanje mirovina, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, mirovinski sustav, umirovljenici, smrtnost
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE