GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize

Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 09:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Oporavak određenih aktivnosti nakon epidemije covida-19 bit će vrlo spor, dok se s druge strane otvaraju nove mogućnosti za određene industrije, ističe Banka Slovenije.

Potražnja za farmaceutskim proizvodima i medicinskim proizvodima će se povećati, a digitalizacija gospodarstva će se ubrzati. Moguće je skratiti proizvodne lance europskih tvrtki.

Potražnja za farmaceutskim proizvodima i medicinskim proizvodima bit će vrlo izražena, barem privremeno, Banka Slovenije napisala je u mjesečnom pregledu makroekonomskih kretanja. Ograničavanje socijalnih kontakata ubrzava digitalizaciju gospodarstva i jača razvoj tehnološki zahtjevnijih usluga i njihovog izvoznog potencijala. Također, iskustvo tvrtki u organiziranju proizvodnje tijekom borbe protiv koronavirusa može pridonijeti tehnološkoj modernizaciji u smjeru veće automatizacije.

Banka Slovenije navodi da bi nove mogućnosti za Sloveniju mogle biti predstavljene i mogućim skraćivanjem proizvodnih lanaca europskih tvrtki, koja će proizvodnju iz Azije prebaciti natrag u Europu kako bi se osigurao sigurniji pristup intermedijarnim proizvodima. To bi moglo povećati priljev izravnih stranih ulaganja i pridonijeti poboljšanju stanja na tržištu rada. Europski zeleni sporazum nudi i priliku za poticanje investicija koje bi, uz odgovarajuću potporu države, mogle pridonijeti ekološki održivijem gospodarstvu.

Međutim, u mnogim se industrijama obećava spor oporavak. Reakcija potrošača, koji će trošiti manje zbog loših uvjeta na tržištu rada i razboritosti, posebno za nebitne proizvode, ostaje nepoznanica, naglašava Banka Slovenije.

Ako je oporavak tržišta rada spor zbog nesigurnosti poduzeća, razdoblje slabe potražnje također će biti duže, što će oslabiti tržište rada, a time i inflaciju. Moguće daljnje ograničavanje socijalnih kontakata može i dalje ometati rad mnogih usluga, posebno u turizmu. Samo u ovoj industriji Slovenija bi mogla izgubiti turističke prihode od stranih gostiju u iznosu između 550 i 830 milijuna eura.

Dodatni problemi slovenskom gospodarstvu jesu situacija u susjednoj Italiji, našem drugom najvažnijem trgovinskom partneru, i barem trenutno vrlo slaba potražnja za automobilima u svijetu, što uvelike smanjuje aktivnost u slovenskoj proizvodnji.

Prema Banci Slovenije, u svijetu se očekuje velika recesija u prvoj polovici ove godine. Slovensko gospodarstvo također je suočeno s velikom krizom; pokazatelji poput gospodarske klime, povjerenja u aktivnosti, predviđanja potražnje i povjerenja potrošača dosegli su najniže razine od kada su podaci postali dostupni u prijelazu na drugi kvartal.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenska ekonomija, koronakriza, koronavirus u Sloveniji, farmaceutski sektor, medicinski proizvodi, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE