GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize

Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 09:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Oporavak određenih aktivnosti nakon epidemije covida-19 bit će vrlo spor, dok se s druge strane otvaraju nove mogućnosti za određene industrije, ističe Banka Slovenije.

Potražnja za farmaceutskim proizvodima i medicinskim proizvodima će se povećati, a digitalizacija gospodarstva će se ubrzati. Moguće je skratiti proizvodne lance europskih tvrtki.

Potražnja za farmaceutskim proizvodima i medicinskim proizvodima bit će vrlo izražena, barem privremeno, Banka Slovenije napisala je u mjesečnom pregledu makroekonomskih kretanja. Ograničavanje socijalnih kontakata ubrzava digitalizaciju gospodarstva i jača razvoj tehnološki zahtjevnijih usluga i njihovog izvoznog potencijala. Također, iskustvo tvrtki u organiziranju proizvodnje tijekom borbe protiv koronavirusa može pridonijeti tehnološkoj modernizaciji u smjeru veće automatizacije.

Banka Slovenije navodi da bi nove mogućnosti za Sloveniju mogle biti predstavljene i mogućim skraćivanjem proizvodnih lanaca europskih tvrtki, koja će proizvodnju iz Azije prebaciti natrag u Europu kako bi se osigurao sigurniji pristup intermedijarnim proizvodima. To bi moglo povećati priljev izravnih stranih ulaganja i pridonijeti poboljšanju stanja na tržištu rada. Europski zeleni sporazum nudi i priliku za poticanje investicija koje bi, uz odgovarajuću potporu države, mogle pridonijeti ekološki održivijem gospodarstvu.

Međutim, u mnogim se industrijama obećava spor oporavak. Reakcija potrošača, koji će trošiti manje zbog loših uvjeta na tržištu rada i razboritosti, posebno za nebitne proizvode, ostaje nepoznanica, naglašava Banka Slovenije.

Ako je oporavak tržišta rada spor zbog nesigurnosti poduzeća, razdoblje slabe potražnje također će biti duže, što će oslabiti tržište rada, a time i inflaciju. Moguće daljnje ograničavanje socijalnih kontakata može i dalje ometati rad mnogih usluga, posebno u turizmu. Samo u ovoj industriji Slovenija bi mogla izgubiti turističke prihode od stranih gostiju u iznosu između 550 i 830 milijuna eura.

Dodatni problemi slovenskom gospodarstvu jesu situacija u susjednoj Italiji, našem drugom najvažnijem trgovinskom partneru, i barem trenutno vrlo slaba potražnja za automobilima u svijetu, što uvelike smanjuje aktivnost u slovenskoj proizvodnji.

Prema Banci Slovenije, u svijetu se očekuje velika recesija u prvoj polovici ove godine. Slovensko gospodarstvo također je suočeno s velikom krizom; pokazatelji poput gospodarske klime, povjerenja u aktivnosti, predviđanja potražnje i povjerenja potrošača dosegli su najniže razine od kada su podaci postali dostupni u prijelazu na drugi kvartal.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenska ekonomija, koronakriza, koronavirus u Sloveniji, farmaceutski sektor, medicinski proizvodi, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tijekom pandemije
JAČANJE KRUNE
Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tijekom pandemije
STOCKHOLM - Švedska ekonomija izvukla je neočekivanu korist od odbijanja da uvede karantenu i većine drugih ograničavajućih mjera, povezanih s koronavirusom, izvještava CNBC, a svjedoče podaci Europske centralne banke (ECB).
Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije
ANALITIČARI
Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije
BEOGRAD - Tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija do kraja sledeće godine da pretekne Hrvatsku po ukupnom bruto domaćem proizvodu je proizvoljna, bez adekvatne argumentacije i data u dnevno političke svrhe, smatra domaća stručna javnost.
MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021.
PREPORUKE
MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021.
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) procenila je da će se realni bruto domaći proizvod (BDP) za Srbiju smanjiti za tri odsto u 2020. godini, uz navode da su vlasti brzo sprovele dobro osmišljen paket mera kako bi ublažile posledice pandemije.
Fitch od početka godine snizio rejting rekordnom broju država
REJTING
Fitch od početka godine snizio rejting rekordnom broju država
NEW YORK - Rejting agencija Fitch Ratings u prvoj polovini 2020. godine smanjila je rekordnom broju država kreditni rejting, za njih čak 33, a još nije dovršila posao s obzirom da globalna pandemija konoravirusa i dalje nagriza javne financije brojnih zemalja.
Njemačka, Slovenija i Portugal za brzi dogovor o Fondu oporavka
STAVOVI
Njemačka, Slovenija i Portugal za brzi dogovor o Fondu oporavka
LJUBLJANA - Ministri vanjskih poslova Njemačke, Portugala i Slovenije, država koje će idućih godinu i pol dana predsjedavati Vijećem Europske unije, zauzeli su se u petak za što skoriji zajednički sporazum članica o Fondu za oporavak EU-a i VFO-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE