GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo kad možemo očekivati vrhunac inflatornih pritisaka

Evo kad možemo očekivati vrhunac inflatornih pritisaka
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 10:51
Autor: RBA analize
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, ali i dinamikom kretanja potrošačkih cijena na regionalnim i globalnim tržištima listopad je donio nastavak jačanja inflatornih pritisaka mjerenih indeksom potrošačkih cijena.

Prema podacima koje je DZS danas objavio, uz mjesečni rast od 1,0%, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku su u listopadu bile više za 3,8% u odnosu na isti mjesec 2020. Najviša je to stopa godišnje inflacije od veljače 2013. godine. Osim učinka baznog razdoblja posljedica je to prelijevanje cijena sa svjetskih robnih tržišta, rastuće domaće i inozemne potražnje te konvergencije cijena prema europskom prosjeku (osobito kod usluga).

Najveći doprinos porastu indeksa potrošačkih cijena u listopadu u odnosu na rujan imale su cijene Odjeće i obuće (za 0,59%). U suprotnom smjeru na mjesečnoj razini djelovale su cijene Rekreacije i kulture (za -0,02%).

Promatrano na godišnjoj razini, najviši rast cijena zabilježen je u kategoriji Prijevoza, 12,2%. On je uvelike generiran u kategoriji Goriva i maziva (+24,9% godišnje) odražavajući rast cijena na svjetskim robnim burzama sirove nafte. Godišnji rast cijena, izuzev odjeće i obuće (-0,4% u odnosu na listopad 2020.) bilježe i sve ostale kategorije. Cijene hrane, koje imaju značajan udio u košarici dobara, nastavile su započeti rast iz srpnja pa su u prosjeku na godišnjoj razini više 3,8%. Osim ulja i masti s godišnjim porastom cijena od 20,4%, snažan rast zabilježen je kod Mlijeka, sira i jaja (+5,2%) te Kruha i žitarica (+5,3%). Rast je primjetan kod kategorija Alkoholna pića i duhan (+5,8%) te Restorana i hotela gdje su samo cijene usluge smještaja na godišnjoj razini porasle 5,5% odražavajući povoljna kretanja u turizmu i u post sezoni.

U razdoblju od siječnja do listopada prosječna godišnja stopa inflacije dosegnula je 2%. Navedeni rast najvećim je dijelom generiran rastom cijena prijevoza (više od polovice pritisaka dolazi upravo iz ove kategorije). Rast cijena dobara i usluga bez energije u istom je razdoblju iznosio 1,2%.

Prema našim očekivanjima inflacija bi i do kraja godine trebala ostati na povišenim razinama uz nastavak pojačanih inflatornih pritisaka na cijenu hrane koje će biti ključan generator rasta potrošačkih cijena u posljednjem tromjesečju. I dok je splet mjera monetarne politike u borbi protiv inflacije troškova razmjerno ograničen Vlada je privremenu mjeru zamrzavanja cijene naftnih derivata s ciljem obuzdavanja inflatornih pritisaka u sredinom studenog produljila za još 30 dana s iznimkom cijena premium goriva koje više neće biti limitirane. Uz to barem za sada (do travnja 2022.) godine ne bi trebalo doći do rasta cijena plina kućanstvima. Vrhunac inflatornih pritisaka očekujemo u prvom tromjesečju 2022. dok bi se uz pretpostavku normalizacije globalnih lanaca opskrbe isti trebali smiriti u drugoj polovici 2022. Međutim, visoka razina neizvjesnosti, produljeni poremećaji na strani ponude i rastući troškovi transporta sugeriraju pojačane rizike da bi inflacija mogla biti viša od trenutnih očekivanja.

Tagovi: inflacija, cijene, rast cijena, cijene energije, cijene prijevoza, trgovina, hrana, uvoz hrane, proračun
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE