GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurozona početkom godine bila u recesiji, pokazuju revidirani podaci Eurostata

Eurozona početkom godine bila u recesiji, pokazuju revidirani podaci Eurostata
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2023 / 16:59
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Eurozona je bila u recesiji početkom 2023., prema podacima Eurostata revidiranim naniže

Eurozona je početkom ove godine ušla u tehničku recesiju s padom BDP-a u dva uzastopna kvartala, s 0,1 posto između siječnja i ožujka nakon istog pada od listopada do prosinca, pokazuju danas objavljeni revidirani podaci europske statističke agencije Eurostat.

Eurostat je do sada naveo da je u zadnjem tromjesečju 2022. došlo do stagnacije u odnosu na prethodni kvartal, a da je u prvom kvartalu 2023. zabilježen rast od 0,1 posto.

Revizija podataka prema dolje uvelike se objašnjava nedavnim lošim podacima iz Njemačke, koja je kao najveće europsko gospodarstvo krajem svibnja objavila da je u recesiji uzrokovanoj poteškoćama u industriji.

Najnoviji podaci Eurostata smanjuju izglede za cijelu godinu.

Europska komisija je sredinom svibnja prognozirala rast od 1,1 posto u 2023. u 20 zemalja koje imaju zajedničku europsku valutu.

Međutim, ta brojka sada izgleda "optimistična", rekla je Charlotte Montpellier, ekonomistica u ING banci. Za cijelu godinu predviđa rast od samo 0,5 posto.

"Od proljeća su svi podaci loši", istaknula je, ukazujući prije svega na njemačku industrijsku proizvodnju i nove narudžbe.

Ona smatra da je europsko gospodarstvo u fazi stagnacije, jer je zbog energetskog šoka imalo poteškoća kroz zimu. Iako su cijene plina i nafte posljednjih mjeseci pale, prošlogodišnji rast cijena znatno je utjecao na povjerenje kućanstava, što je smanjilo potrošnju.

Inflacija je i dalje visoka na 6,1 posto u svibnju, iako je smanjena, a rastuće cijene utječu na prehrambene proizvode, proizvodnju i usluge.

Na europsko gospodarstvo utječe i povećanje kamata Europske središnje banke, što smanjuje potražnju za kreditima i koči investicije, posebice u sektoru nekretnina, što dovodi do pada građevinske aktivnosti.

U SAD-u je zabilježeno usporavanje gospodarskog rasta, au Kini slabiji oporavak od očekivanog, što predstavlja opterećenje za izvoz iz Europe.

Tagovi: eurozona, recesija, Eurostat, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE