GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka

Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka
NEZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 13:10
Autor: SEEbiz/h

LUXEMBOURG - Nezaposlenost u lipnju je blago pala u Europskoj uniji i u eurozoni, dok je Hrvatska bila malo iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u EU-u, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), pala je u lipnju na 7,1 posto, sa 7,3 posto u prethodnom mjesecu.

U eurozoni je kliznula s osam na 7,7 posto.

U prošlogodišnjem lipnju iznosila je 7,3 posto u EU-u i osam posto u eurozoni.

Ukupno je u EU-u u lipnju bez posla bilo 14,9 milijuna građana, od čega 12,5 milijuna u eurozoni.

U odnosu na svibanj njihov je broj u EU smanjen za 487 tisuća, te za 423 tisuće u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim lipnjem broj nezaposlenih smanjio se za 397 tisuća u Uniji i za 339 tisuće u eurozoni.

Grčka i Španjolska prve po nezaposlenosti

Najviše stope nezaposlenosti u lipnju su imale Grčka i Španjolska, obje od po 15,1 posto, prema podacima kojima je Eurostat raspolagao.

Slijedi Italija sa stopom nezaposlenosti od 9,7 te Švedska s 9,2 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u lipnju iznosila 7,4 posto i smanjila se za pola postotnog boda u odnosu na svibanj.

Bez posla su u Hrvatskoj u lipnju prema Eurostatovim podacima bile 132 tisuće građana, za deset tisuća manje nego u svibnju. U odnosu na prošlogodišnji lipanj njihov je broj manji za 23 tisuće.

Najnižu stopu nezaposlenosti u lipnju je imala Češka, od 2,8 posto. Slijede Nizozemska s 3,2 te Malta i Poljska, obje s po 3,6 posto.

Nezaposlenost mladih blago snižena

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u lipnju je iznosila 17 odnosno 17,3 posto, čime je bila niža za 0,6 postotnih bodova na oba područja u odnosu na svibanj.

Bez posla je u EU-u u lipnju ove godine bilo 2,96 milijuna građana do 25 godina, od čega 2,4 milijuna u eurozoni.

U usporedbi sa svibnjem broj nezaposlenih mladih smanjio se u EU-u za 112 tisuća, a za 78 tisuća u eurozoni.

U usporedbi s lanjskim lipnjem smanjio se za 152 tisuće u Uniji, odnosno 110 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj porasla

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih u lipnju imala Grčka, od 37,1 posto.

Slijedi Španjolska s 30,4 posto te Italija s 29,4 posto.

U Hrvatskoj, koja nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih već kvartalne, stopa nezaposlenosti mladih u drugom tromjesečju iznosila je 22,9 posto te se povećala za 2,1 posto u odnosu na prošlo tromjesečje.

Bez posla su u Hrvatskoj u drugom tromjesečju prema Eurostatovim podacima bile 33 tisuće mladih građana, za četiri tisuće manje nego u prvom tromjesečju. U odnosu na prošlogodišnje drugo tromjesečje njihov broj bio je manji za pet tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti građana do 25 godina u lipnju imala je Češka, gdje je iznosila 7,1 posto.

Slijede Njemačka i Nizozemska sa 7,5 odnosno 7,6 posto.

Tagovi: nezaposlenost, EU, Eurostat, Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE