GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski izvoz potonuo na početku godine

Europski izvoz potonuo na početku godine
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 11:59
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski izvoz i uvoz robe potonuli su u siječnju, odražavajući poremećaje u razmjeni s inozemstvom zbog ograničenja koja su vlade ponovo uvele kako bi suzbile širenje covida 19, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Izvoz robe iz EU-a pao je u prvom ovogodišnjem mjesecu 11 posto u usporedbi s istim mjesecom 2020., potonuvši na 148,3 milijardi eura. U prosincu 2020. porastao je 1,5 posto.

Još je više na početku ove godine smanjen uvoz, za 17 posto, na 139,9 milijardi eura. U prosincu kliznuo je 3,6 posto.

EU je time u siječnju bilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 8,4 milijarde eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu bilanca je pokazivala manjak od 2,2 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je u siječnju 5,4 posto, na 244,9 milijardi eura.

Izvoz robe iz eurozone bilježio je u siječnju isti postotni pad kao i izvoz iz EU-a, potonuvši na 163,1 milijardu eura. U prosincu porastao je 2,3 posto.

Uvoz je potonuo 14 posto, na 156,8 milijardi eura.

Time je zona primjene zajedničke europske valute u siječnju bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 6,3 milijarde eura. Na početku prošle godine iznosio je 1,5 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone smanjena je 3,9 posto, na 159,7 milijardi eura.

Snažan pad razmjene s Britanijom

Kina je na početku godine potvrdila poziciju najvećeg trgovinskog partnera EU-a, pokazuje izvješće, uz rast 6,6 postotni rast europskog izvoza robe i pad uvoza za 3,8 posto.

Europski izvoz robe u SAD, koji je kliznuo na drugo mjesto ljestvice trgovinskih partnera, potonuo je pak u siječnju 10 posto. Još je više smanjen europski uvoz robe iz SAD-a, za četvrtinu.

Najveći pad EU je na kraju tranzicijskog razdoblja i brexita bilježio u robnoj razmjeni s Velikom Britanijom, s kojom je uspostavio novi carinski režim. Robni izvoz EU-a u Britaniju potonuo je u siječnju 27,4 posto, a robni uvoz iz Britanije više je nego prepolovljen.

Proizvođači energije u EU bilježili su u siječnju najveći pad izvoza, za 31 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Snažno je smanjen i izvoz strojeva i vozila, za 12,4 posto.

EU je također smanjio uvoz energije, također gotovo za trećinu. Znatno je smanjen i uvoz hrane i pića, za 19,4 posto, te kemikalija, za 16,5 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

U robnoj razmjeni sa SAD-om EU je pak u siječnju 2021. bilježio pad izvoza, ali i značajan pad uvoza, za 9,6 odnosno 26,3 posto.

Izvoznici u manjini

Samo su četiri zemlje EU-a bilježile rast robnog izvoza u siječnju. Najviše je porastao u Litvi, za 11,7 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

Slijede Estonija s rastom izvoza od 6,5 posto, Slovenija s 3-postotnim rastom i Mađarska gdje je povećan 1,1 posto.

Najveći pad robnog izvoza u treće zemlje bilježili su Cipar, za 45,8 posto, i Bugarska, za 22,5 posto.

Hrvatski robni izvoz zadržao se više-manje na razini prošlogodišnjeg siječnja, prema Eurostatovim podacima.

Samo su Latvija i Luksemburg povećali uvoz robe iz zemalja izvan EU-a, za 2,1 odnosno 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

Najveći pad robnog uvoza bilježila je Malta, za 69,7 posto. Slijedi Portugal s padom uvoza za 34,9 posto.

Hrvatski uvoz robe smanjio se u siječnju 11 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: izvoz, europski izvoz, izvoz EU
PROČITAJ I OVO
Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u ožujku; Hrvatska iznad prosjeka
TREND
Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u ožujku; Hrvatska iznad prosjeka

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja stabilizirala se u ožujku, nakon pada u prethodnom mjesecu, dok je u Hrvatskoj rasla ravnomjernim tempom, znatno snažnijim od prosjeka Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

EK: Hrvatski BDP među najbrže rastućima u EU
PROGNOZE
EK: Hrvatski BDP među najbrže rastućima u EU
BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je u proljetnim ekonomskim prognozama blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstvo za ovu godinu na 5 posto, ali i znatno povećala procjenu za iduću godinu, na 6,1 posto, kada će hrvatski BDP premašiti razinu od prije krize izazvane pandemijom.
Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
KONTROVERZE
Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
BRUXELLES - Europska komisija u srpnju bi trebala predstaviti novi paket zakona za spriječavanje pranja novca čija će glavna odrednica biti zabrana plaćanja gotovinom.
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
REZERVE
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
BEOGRAD - Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države .
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE