GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski izvoz potonuo na početku godine

Europski izvoz potonuo na početku godine
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 11:59
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski izvoz i uvoz robe potonuli su u siječnju, odražavajući poremećaje u razmjeni s inozemstvom zbog ograničenja koja su vlade ponovo uvele kako bi suzbile širenje covida 19, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Izvoz robe iz EU-a pao je u prvom ovogodišnjem mjesecu 11 posto u usporedbi s istim mjesecom 2020., potonuvši na 148,3 milijardi eura. U prosincu 2020. porastao je 1,5 posto.

Još je više na početku ove godine smanjen uvoz, za 17 posto, na 139,9 milijardi eura. U prosincu kliznuo je 3,6 posto.

EU je time u siječnju bilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 8,4 milijarde eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu bilanca je pokazivala manjak od 2,2 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je u siječnju 5,4 posto, na 244,9 milijardi eura.

Izvoz robe iz eurozone bilježio je u siječnju isti postotni pad kao i izvoz iz EU-a, potonuvši na 163,1 milijardu eura. U prosincu porastao je 2,3 posto.

Uvoz je potonuo 14 posto, na 156,8 milijardi eura.

Time je zona primjene zajedničke europske valute u siječnju bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 6,3 milijarde eura. Na početku prošle godine iznosio je 1,5 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone smanjena je 3,9 posto, na 159,7 milijardi eura.

Snažan pad razmjene s Britanijom

Kina je na početku godine potvrdila poziciju najvećeg trgovinskog partnera EU-a, pokazuje izvješće, uz rast 6,6 postotni rast europskog izvoza robe i pad uvoza za 3,8 posto.

Europski izvoz robe u SAD, koji je kliznuo na drugo mjesto ljestvice trgovinskih partnera, potonuo je pak u siječnju 10 posto. Još je više smanjen europski uvoz robe iz SAD-a, za četvrtinu.

Najveći pad EU je na kraju tranzicijskog razdoblja i brexita bilježio u robnoj razmjeni s Velikom Britanijom, s kojom je uspostavio novi carinski režim. Robni izvoz EU-a u Britaniju potonuo je u siječnju 27,4 posto, a robni uvoz iz Britanije više je nego prepolovljen.

Proizvođači energije u EU bilježili su u siječnju najveći pad izvoza, za 31 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Snažno je smanjen i izvoz strojeva i vozila, za 12,4 posto.

EU je također smanjio uvoz energije, također gotovo za trećinu. Znatno je smanjen i uvoz hrane i pića, za 19,4 posto, te kemikalija, za 16,5 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

U robnoj razmjeni sa SAD-om EU je pak u siječnju 2021. bilježio pad izvoza, ali i značajan pad uvoza, za 9,6 odnosno 26,3 posto.

Izvoznici u manjini

Samo su četiri zemlje EU-a bilježile rast robnog izvoza u siječnju. Najviše je porastao u Litvi, za 11,7 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

Slijede Estonija s rastom izvoza od 6,5 posto, Slovenija s 3-postotnim rastom i Mađarska gdje je povećan 1,1 posto.

Najveći pad robnog izvoza u treće zemlje bilježili su Cipar, za 45,8 posto, i Bugarska, za 22,5 posto.

Hrvatski robni izvoz zadržao se više-manje na razini prošlogodišnjeg siječnja, prema Eurostatovim podacima.

Samo su Latvija i Luksemburg povećali uvoz robe iz zemalja izvan EU-a, za 2,1 odnosno 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

Najveći pad robnog uvoza bilježila je Malta, za 69,7 posto. Slijedi Portugal s padom uvoza za 34,9 posto.

Hrvatski uvoz robe smanjio se u siječnju 11 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: izvoz, europski izvoz, izvoz EU
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj prekoračila pet posto
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj prekoračila pet posto
WIESBADEN - Godišnja inflacija u Njemačkoj u studenome je premašila pet posto, prvi puta u nekih 29 godina, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog statističkog ureda.
Franković za 2022. planira dubrovački proračun od 562 milijuna kuna
PRORAČUN
Franković za 2022. planira dubrovački proračun od 562 milijuna kuna
DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je u ponedjeljak 562 milijuna kuna vrijedan prijedlog gradskog proračuna za 2022., koji će u srijedu predložiti Gradskom vijeću, ocjenjujući ga realnim i konzervativnim u planiranim prihodima.
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana u studenome, potrošači iznimka
TRENDOVI
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana u studenome, potrošači iznimka
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su u studenome, potaknuta valom optimizma u građevinskom sektoru, koji je prevagnuo nad izraženim pesimizmom potrošača, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Europske komisije.
ECB očekuje skori kraj visoke inflacije u eurozoni
INFLACIJA
ECB očekuje skori kraj visoke inflacije u eurozoni
BERLIN - Europska središnja banka (ECB) smatra da je inflacija dosegnula vrhunac u studenome, što znači da bi bilo preuranjeno podizati kamatne stope jer će rast cijena iduće godine vjerojatno postupno usporiti, rekla je članica uprave Isabel Schnabel.
Ukupni promet industrije 18,2 posto veći nego lani
PROMET
Ukupni promet industrije 18,2 posto veći nego lani
ZAGREB - Ukupni promet industrije u rujnu je bio za 18,2 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a u odnosu na kolovoz porastao je za 1,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE