GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske tvrtke dobivaju tek mrvice projekta "Jedan pojas, jedan put"

Europske tvrtke dobivaju tek mrvice projekta
MRVICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2020 / 21:40
Autor: ;i:3;s:10:
BRUXELLES - Europske su kompanije gurnute na marginu u kineskom investicijskom projektu 'Jedan pojas, jedan put', čiji je cilj povezati Europu s Azijom, i Bruxelles bi trebao preispitati svoje zakone o tržišnom natjecanju kako bi osigurao ravnopravnu utakmicu, poručili su u četvrtak iz trgovinske komore Europske unije u Kini.

Zbog netransparentnih postupaka javne nabave i dominacije državnih kineskih kompanija, Europljani dobivaju samo mrvice s bogate trpeze, objavila je komora u najnovijem izvješću.

Europskoj uniji poručuju da bi kineskim kompanijama koje se natječu na tržištu javne nabave u EU trebala uvesti ograničenja, nametnuta europskim kompanijama u Kini.

"Ne bude li EU igrao aktivnu i konkurentsku ulogu, prijeti realna opasnost da će u konačnici biti sveden na periferno tržište pridodano Euroaziji", stoji nadalje u izvješću.

Inicijativa 'Jedan pojas, jedan put' teži izgradnji moderne verzije Puta svile koji bi trebao velikim infrastrukturnim projektima povezati Kinu s Azijom, Europom i drugim područjima. Projekt je pokrenut 2013. godine i obuhvaća više od 60 zemalja.

Europske kompanije zadužene su samo za pokrivanje 'niša' u kineskoj inicijativi, sudeći po tome da je svega 20 članova komore od njih ukupno 132 u anketi komore navelo da su sudjelovali na natječajima za projekte u sklopu kineske inicijative, rekao je predsjednik komore Joerg Wuttke novinarima u ponedjeljak pred objavu izvješća.

Europske kompanije su ujedno na natječajima sudjelovale uglavnom preko kineskih poslovnih partnera ili vlade i njihova je uloga u većini slučajeva bila ograničena na isporuku tehnologija ili stručnog znanja kojima Kina ne raspolaže, dodaje se u izvješću.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang usvrdio je pak na redovnom brifingu u Pekingu da u projektima mogu sudjelovati kineske i strane kompanije, putem otvorenih, transparentnih mehanizama.

U inicijativi sudjeluju brojne europske kompanije, naglasio je.

U europskoj udruzi pak primjećuju i da kineski šampioni stječu monopolistički položaj u nekim zemljama obuhvaćenima inicijativom, i to kroz izgradnju digitalne infrastrukture koja uključuje kompletan paket softvera i hardvera temeljen na kineskim standardima.

Te kompanije, upozoravaju u komori, uživaju izdašnu državnu pomoć na matičnom tržištu, što im je pomoglo da nadmaše međunarodne konkurente.

"Manje i slabije razvijene zemlje koje nemaju kapaciteta za utvrđivanje vlastitih standarda zasigurno će se naći pod značajnim pritiskom da jednostavno prihvate kineske standarde", nagađaju u europskoj trgovinskoj komori.

EU bi po njihovom mišljenju trebao preispitati svoje zakone o tržišnom natjecanju kako bi omogućio stvaranje većih i jačih kompanija.
Sugeriraju i da EU dodijeli status prioriteta vlastitoj "Strategiji za povezivanje" Europe i Azije i predstavi je kao "vjerodostojnu alternativu" kineskoj inicijativi.

Tagovi: Jedan pojas, jedan put
PROČITAJ I OVO
Zašto je toliko teško dogovoriti novi proračun EU?
PRORAČUN
Zašto je toliko teško dogovoriti novi proračun EU?
BRUXELLES - I najveće prijateljstvo je na teškoj kušnji kad se postavi pitanje, tko će izvaditi novčanik. U EU se usprkos svemu i dalje svi zaklinju u zajedništvo, ali kod novca su mišljenja vrlo različita.
HZZ: Mjeru samozapošljavanja u 2019. koristile 8.723 osobe, isplaćeno 446 milijuna kuna
ZAPOŠLJAVANJE
HZZ: Mjeru samozapošljavanja u 2019. koristile 8.723 osobe, isplaćeno 446 milijuna kuna
ZAGREB - Potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2019. godini koristile su 8.723 osobe, a u sklopu mjere lani je ukupno isplaćeno 446 milijuna kuna, podaci su HZZ-a.
Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu
EFEKTI
Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu
ZAGREB - U  idućem desetljeću IIF procjenjuje da će najveću korist od fondova EU imati Hrvatska: doprinos rastu BDP-a iznosit će 0,7 od 0,8 postotnih poena.
HDZ nema većinu za zabranu rada nedjeljom
NESLOGA
HDZ nema većinu za zabranu rada nedjeljom
ZAGREB - U HNS-u najavljuju da neće poduprijeti prijedlog HDZ-a da se trgovinama nedjeljom stavi ključ u bravu.
Kineska središnja banka najavljuje daljnje ekonomske poticaje
POTICAJI
Kineska središnja banka najavljuje daljnje ekonomske poticaje
PEKING - Kineska središnja banka će poduzeti daljnje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje veće likvidnosti i smanjenje troškova financiranja tvrtkama, rekao je viceguverner banke državnim medijima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE