GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle

Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2020 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni u lipnju su na mjesečnoj razini blago porasle, dok su na godišnjoj pod utjecajem pada cijena energije znatno pale, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

Cijene industrijskih proizvoda i u EU i eurozoni u lipnju su porasle za po 0,7 posto u odnosu na svibanj, kad su pale za 0,5 odnosno 0,6 posto na mjesečnoj razini, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Najveći rast cijena na mjesečnoj razini u EU i u eurozoni zabilježen je u energetskom sektoru za 3,3 odnosno 3,1 posto.

Slijedi rast cijena intermedijarnih dobara, za 0,1 posto u EU i za 0,2 posto u eurozoni, te 0,1-postotni rast cijena kapitalnih dobara u oba područja.

Cijena su ostale stabilne u proizvodnji trajnih potrošačkih dobara i u EU i u eurozoni.

Neznatno su pale cijene u proizvodnji netrajnih potrošačkih dobara, za po 0,1 posto u oba područja.

Najveći porast cijena industrijske proizvodnje ostvaren je u Estoniji, za 3,7 posto. Slijede Danska u kojoj su cijene rasle 3,3 posto te Finska s porastom od 2,2 posto.

U Hrvatskoj su cijene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini porasle za 0,5 posto u odnosu na svibanj kad su pale za 0,6 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Cijene industrijske proizvodnje jedino su pale u Češkoj, za 0,1 posto.

Energetski sektor srozao cijene industrijske proizvodnje

Na godišnjoj razini u EU su lipanjske cijene industrijskih proizvoda pale za 3,4 posto dok je u prošlom mjesecu pad bio 4,6 posto. U eurozoni su cijene pale za 3,7 posto, u usporedbi s 5-postotnim padom u svibnju.

Na godišnjoj razini u EU i u eurozoni ponovno je utjecao velik pad cijena u energetskom sektoru, od 11,8 odnosno 12,8 posto. Na oba područja su također pale cijene u kategoriji intermedijarnih dobara, za 2,4 odnosno 2,5 posto.

Najviše su rasle cijene trajnih potrošačkih dobara, za 1,4 posto u EU te za 1,2 posto u eurozoni. Rasle su i cijene kapitalnih dobara, za 1,2 odnosno jedan posto. Slijedi kategorija netrajnih potrošačkih dobara u kojoj su cijene rasle za 0,9 posto u EU te za 0,6 posto u eurozoni.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj su razini najviše pale u Litvi, za 7,8 posto. Slijedi Belgija s padom od 7,5 posto te Španjolska i Italija s padom od po 6,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale za 3,1 posto, nakon 4,6-postotnog pada u svibnju.

Cijene industrijskih proizvoda u lipnju su na godišnjoj razini porasle samo na Malti, za 1,5 posto, u Sloveniji, za 0,7 posto te u Luksemburgu, za 0,1 posto.

Tagovi: cijene industrijskih proizvoda, energetski sektor, industrija, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Anketna nezaposlenost u drugom kvartalu 6,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Anketna nezaposlenost u drugom kvartalu 6,4 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju bilo milijun i 668 tisuća zaposlenih, što je na godišnjoj razini oko 10 tisuća manje, dok je broj nezaposlenih porastao za sedam tisuća, na 115 tisuća, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Gotovo 24.000 radnika obuhvaćeno potporama za skraćeno radno vrijeme
POTPORE
Gotovo 24.000 radnika obuhvaćeno potporama za skraćeno radno vrijeme
ZAGREB - Prema sadašnjim pravilima potpora za skraćeno radno vrijeme odobravat će se do kraja godine, a mogu je dobiti tvrtke koje su u onom mjesecu za koji je traže imali pad prihoda veći od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Ifo: Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u rujnu unatoč novom valu zaraze
POBOLJŠANJE
Ifo: Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u rujnu unatoč novom valu zaraze
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana je u rujnu peti mjesec zaredom, unatoč novom valu zaraze koronavirusom, potvrđujući oporavak gospodarstva od šokova pretrpljenih u prvoj polovini godine, pokazalo je u četvrtak izvješće instituta Ifo.
Vlada: Projicirani pad BDP-a u 2020. osam posto, u 2021. rast pet posto
BDP
Vlada: Projicirani pad BDP-a u 2020. osam posto, u 2021. rast pet posto

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela smjernice za izradu državnog proračuna kojima se projicira pad BDP-a za ovu godinu od osam posto, rast u 2021. za pet posto, kao i 3,4 postotni rast BDP-a u 2022. i 3,1 postotni u 2023. godini.

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
PROGNOZE
Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
LJUBLJANA - Vlada Slovenije na sinoćnjoj je sjednici primila k znanju jesensku prognozu gospodarskih kretanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE