GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a

Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 11:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska komisija (EK) u srijedu je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,3 posto, što je drugi najveći rast među članicama EU-a.

Komisija procjenjuje da će hrvatskog gospodarstvo u ovoj godini rasti 3,3 posto, dok je u prethodnim prognozama iz veljače predviđala rast od 2,6 posto. Za sljedeću, 2025. godinu predviđa rast od 2,9 posto, neznatno više nego u veljači kada je prognozirala rast od 2,8 posto.

Hrvatska zajedno s Rumunjskom, čiji se rast također procjenjuje na 3,3 posto, trebala bi imati drugi najveći rast BDP-a u EU-u nakon Malte, koja bi trebala rast 4,6 posto.

"Predviđa se da će hrvatski BDP porasti za 3,3 posto u 2024. i 2,9 posto u 2025., uglavnom potaknut snažnom potrošnjom kućanstava. Očekuje se da će tržište rada ostati napeto, uz nastavak rasta zaposlenosti i pad stope nezaposlenosti na nove najniže razine. Predviđa se da će inflacija nastaviti postupno padati tijekom prognoziranog razdoblja", navodi Komisija.

Očekuje se da će inflacija usporiti na 3,5 posto u 2024. i 2,2 posto u 2025., uglavnom zbog usporavanja cijena prerađene hrane i neenergetskih industrijskih proizvoda. Cijene usluga, potaknute povećanjem plaća i snažnom potražnjom potrošača, uključujući strane turiste, ostaju najtvrdokornija komponenta inflacije.

Zbog snažnog rasta i unatoč povećanju deficita, očekuje se da će omjer javnog duga i BDP-a ove godine pasti ispod 60 posto, na 59,5, a sljedeće godine na 59,1 posto.

Proračunski deficit prošle je godine iznosio je 0,7 posto, a ove godine se očekuje da će porasti na 2,6 posto.

Proračunski prihodi su snažno rasli zbog visoke inflacije, dobre turističke sezone i snažnog rasta plaća u javnom i privatnom sektoru. Istodobno, i proračunski rashodi su znatno porasli uslijed povećanja plaća, socijalne pomoći, rasta kamata i investicija

"Očekuje se da će se 2024. deficit opće države povećati na 2,6 posto BDP-a jer novi zakon o plaćama u javnom sektoru i mjere socijalne pomoći stvaraju dodatni pritisak na rashode", navodi Komisija.

Također se navodi da bi prihodi od neizravnih poreza trebali rasti zbog solidnog nominalnog rasta BDP-a i dobre turističke sezone, a i prihodi od izravnih poreza također će rati zbog povećanja zaposlenosti i plaća unatoč poreznoj reformi iz siječnja ove godine koja smanjuje porezne prihode.

Komisija ističe da je prošle godine privatna potrošnja rasla zbog znatnog povećanja plaća u kontekstu napetog tržišta rada. Investicije su rasle i zbog sve većeg povlačenje europskih sredstava, bilo u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira, bilo u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost. Pad robnog izvoza više je nego nadoknađen rastom izvoza usluga i manjim uvozom.

Komisija očekuje usporavanje investicija djelomično zbog usporavanja apsorpcije europskih sredstava jer je krajem prošle godine okončano povlačenje sredstava iz prethodnog sedmogodišnjeg proračuna za razdoblje 2014-2020. Prošle godine investicije su rasle 4,1 posto, ove godine rast bi trebao usporiti na 3,1 posto, a sljedeće blago porasti na 3,4 posto.

Komisija očekuje postupni oporavak robnog izvoza zbog jačanja vanjske potražnje, dok će izvoz usluga nastaviti rasti ali sporijim tempom. Zbog većeg rasta uvoza očekuje se da će neto doprinos neto izvoza gospodarskom rastu biti blago negativan. Za sljedeću godinu Komisija predviđa da će rast BDP-a usporiti na 2,9 posto jer će se usporiti rast potrošnje zbog sporijeg povećanja plaća u javnom i privatnom sektoru. Očekuje se i blagi rast investicija zbog ubrzanja povlačenje sredstava iz sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021-2027. i ublažavanja uvjeta financiranja.

Komisija očekuje blago usporavanje izvoza usluga zbog ograničenja na strani ponude tijekom vrhunca turističke sezone i mogućih gubitaka cjenovne konkurentnosti.

Rizici za ove prognoze uključuju daljnji rast plaća koje bi mogle potaknuti privatnu potrošnju veću od očekivane, naročito ove godine, a što bi istodobno potaknulo pritisak na cijene, što bi moglo naštetiti konkurentnosti izvoznika, naročito sljedeće godine.

Potencijalna ograničenja kapaciteta apsorpcije mogla bi dovesti do usporavanja povlačenja sredstava EU-a, što bi negativno utjecalo na rast ulaganja. Tržište rada i dalje je ograničeno unatoč priljevu stranih radnika. Zbog snažne gospodarske aktivnosti i potražnje za radnom snagom, stopa rasta zaposlenosti prošle godine iznosila je 2,7 posto, a stopa nezaposlenosti pala na 6,1 posto. Za ovu godinu Komisija procjenjuje da će zaposlenost rasti 2 posto, a sljedeće 1,3 posto. Stopa nezaposlenosti ove bi godine trebala pasti na 5,8 posto, a sljedeće na 5,6 posto.

Ograničeno tržište rada potaknulo je rast plaća, koje su realno znatno porasle. Veliki priljev radne snage iz zemalja izvan EU-a ublažio je nedostatak radne snage. Očekuje se da će i dalje rast zaposlenosti i dalje rasti, ali nešto sporijim tempom, a nezaposlenost će dosegnuti nove rekordno niske razine što povećava pritisak na plaće, navodi Komisija.

Tagovi: Europska komisija, proljetne prognoze, hrvatski bdp, hrvatska
PROČITAJ I OVO
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
ZARADE
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
BERLIN - Bruto plaće zaposlenih u Njemačkoj značajno su porasle u prvom kvartalu ove godine. Statističari skok plaća objašnjavaju velikim povećanjem kolektivnih ugovora i bonusima koje su radnici dobili zbog inflacije.
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
CIJENE
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u svibnju prvi put u pola godine, ubrzavši za 0,2 postotna boda na 2,4 posto u odnosu na travanj, objavio je Savezni ured za statistiku. Povećanje je posljedica baznog učinka vezanog uz cijene javnog prijevoza.
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u 2023. godini iznosila je 22,9 milijarde eura, oko milijardu eura ili pet posto manje nego godinu dana prije, dok je uvoz pao za 5,4 posto ili oko dvije milijarde, na 39,6 milijardi eura, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
INFLACIJA
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac kazao je u srijedu nakon sjednice Vlade da je Ministarstvo financija revidiralo svoje makroekonomske prognoze za ovu godinu, podignuvši očekivanu stopu rasta BDP-a, ali i deficita i udjela javnog duga u BDP-u.
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
TRENDOVI
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 13. mjesec zaredom, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i na početku drugog tromjesečja ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE