GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija znatno poboljšala očekivanja za hrvatsko gospodarstvo

Europska komisija znatno poboljšala očekivanja za hrvatsko gospodarstvo
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2020 / 19:46
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo znatno su poboljšana u kolovozu, predvođena uslužnim sektorom, u skladu s kretanjima u Europskoj uniji i eurozoni, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u kolovozu uvećan za 7,7 bodova u odnosu na mjesec ranije, dosegnuvši 90,9 bodova, nakon što je u srpnju skliznuo za 1,6 bodova, pokazalo je redovno mjesečno izvješće Komisije.

Time je značajno poboljšan u odnosu na rekordno niska 72,3 boda u travnju, kada su na snazi bile stroge mjere suzbijanja epidemije koronavirusa.

Daleko su najviše u kolovozu poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u sektoru usluga, što se očituje u skoku pripadajućeg indeksa za 19,3 boda.

Raspoloženje je znatnije poboljšano i u sektoru industrije i maloprodaje, čiji su indeksi porasli za 5,3 i 4,3 boda.

Blago su poboljšana i očekivanja potrošača, blago poboljšalo, što se očituje u rastu indeksa za 2,2 boda.

Izuzetak su bili poslovni čelnici u građevinskom sektoru, čija su očekivanja u kolovozu splasnula, pa je odgovarajući indeks pao za 3,7 bodova.

Poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, uz rast indeksa EEI za 2,1 bod u odnosu na srpanj kada je bio na sličnom dobitku, pokazalo je izvješće EK.

Na razini EU-a ESI je u kolovozu porastao za pet bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u srpnju, na 86,9 bodova. U eurozoni je uvećan za 5,3 boda u odnosu na također revidiranu srpanjsku vrijednost, na 87,7 bodova.

Time su indeksi ekonomske klime na oba područja nadoknadili oko 60 posto ukupno izgubljene vrijednosti u ožujku i travnju, ističe Komisija.

I u kolovozu se najviše poboljšalo raspoloženje u sektoru usluga, čiji je indeks u EU poskočio za 8,7 a u eurozoni za devet bodova. U srpnju su na oba područja porasli nešto više od devet bodova.

Slijedi maloprodaja, s rastom ESI-ja za 4,4 boda u EU i za 4,6 bodova u eurozoni. Slična poboljšanja zabilježena su među poslovnim čelnicima u sektoru industrije, uz rast odgovarajućeg indeksa za 3,1 bod u EU i za 3,5 bodova u eurozoni.

Među potrošačima je pak u oba područja ozračje ostalo gotovo nepromijenjeno u odnosu na srpanj.

U građevinskom sektoru raspoloženje je među poslovnim čelnicima na razini EU-a ostalo gotovo nepromijenjeno, dok je u eurozoni neznatno pogoršano.

Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika o zapošljavanju (EEI) porastao je na oba područja, četvrti mjesec zaredom, za 2,7 bodova u EU te za 2,9 bodova u eurozoni.

Pritom je taj indeks na razini EU-a u odnosu na srpanj porastao za 2,7 bodova, na 89,5 bodova, a u eurozoni za 2,9 bodova, na 89,6 bodova.

Tagovi: Europska komisija, hrvatsko gospodarstvo, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE