GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija zadržala procjenu rasta za ovu godinu na 2,6 posto

Europska komisija zadržala procjenu rasta za ovu godinu na 2,6 posto
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 12:34
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija u četvrtak je povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za prošlu godinu s 2,9 na tri posto, za ovu godinu je zadržala raniju procjenu od 2,6 posto, a za sljedeću predviđa rast od 2,3 posto. Procjenjuje se da je realni rast BDP-a u 2019. godini povećan na tri posto.

"Ojačana je domaća potražnja, potaknuta zamjetnim porastom investicija i državne potrošnje, dok su nastavak poboljšanja na tržištu rada i niska inflacija poduprli privatnu potrošnju", navodi Komisija u privremenim zimskim prognozama.

U prethodnim, jesenskim ekonomskim prognozama objavljenima 7. studenoga 2019., Komisija je procijenila da će hrvatski BDP prošle godine rasti 2,9 posto, 2020. godine 2,6 posto, a 2021. godine 2,4 posto. Komisija četiri puta godišnje objavljuje procjene rasta gospodarstva svih zemalja članica. Dva puta, u proljeće i jesen, objavljuje sveobuhvatne prognoze, dok su zimske i ljetne privremene i sadrže samo podatke o kretanju BDP-a i inflaciji. Komisija navodi da bi domaća potražnja trebala ostati glavni pokretač gospodarskog rasta. Hrvatska bilježi veliki rast izvoza, ali je još brži rast uvoza.

Očekuje se kako će se rast potrošnje kućanstava smanjiti, ali će i dalje biti potkrijepljen rastom realnoga raspoloživog dohotka, budući da se očekuje daljnji pad nezaposlenosti, koja je ionako na rekordno niskim razinama. Komisija očekuje i nastavak snažnog rasta investicija, čemu u prilog ide sve veći opseg dospjelih projekata financiranih sredstvima EU-a iz programskog razdoblja 2014. –2020.

Očekuje se umjeren rast izvoza, u skladu s nižim rastom glavnih trgovinskih partnera u Hrvatskoj, trgovinskim neizvjesnostima i ograničenim opsegom daljnjeg rasta u turističkom sektoru. Snažna domaća potražnja poticat će rast uvoza, ali se očekuje da će se on smanjiti ove i sljedeće godine. Nakon što je 2019. godine poboljšan, doprinos neto izvoza bi se trebao smanjiti te se ponovno stabilizirati sljedeće godine. Stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u prošloj se godini u odnosu na 2018. prepolovila, zbog negativne inflacije za cijenu neprerađenih poljoprivrednih proizvoda, što je rezultat promjena stope PDV-a.

Budući da se učinak promjene stope PDV-a smanjuje, očekuje se da će pritisci na plaću na tržištu rada i snažna domaća potražnja potaknuti povećanje inflacije u 2020. i 2021. godini, unatoč pretpostavljenom padu cijena energije. Inflacija bi trebala porasti na 1,5 posto 2020. i 17 posto 2021. godine.

Tagovi: Europska komisija, eurozona, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE