GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja

EU želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja kako kompanije izvan EU koje primaju državne subvencije u matičnim zemljama ne mogu ostvarivati prednost u odnosu na EU tvrtke na jedinstvenom europskom tržištu.

Europska komisija, naime, donijela je u srijedu bijelu knjigu o štetnim učincima stranih subvencija na tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu i sada traži mišljenja i doprinos svih dionika o opcijama koje su u njoj navedene.

Javno savjetovanje, koje će biti otvoreno do 23. rujna 2020., pomoći će Komisiji u pripremi odgovarajućih zakonodavnih prijedloga u tom području, navode iz EK.

Iako EU ograničava državne potpore članica, još ne postoji instrument koji bi to kontrolirao kod tvrtki izvan EU. A takve subvencije imaju „sve veći negativni utjecaj“ na konkurenciju, priopćila je u srijedu Komisija.

"EU je jedno od najotvorenijih gospodarstava na svijetu i privlači velika ulaganja trgovinskih partnera. Međutim, strane trgovinske prakse, među kojima su i subvencije kojima se narušavaju jednaki uvjeti za poduzeća u EU-u, tu našu otvorenost stavljaju na kušnju. Bijelom knjigom nadopunjuje se paket postojećih instrumenata za osiguranje otvorene strateške autonomije, kao što su provjera izravnih stranih ulaganja i mjere trgovinske zaštite, kazao je povjerenik za trgovinu Phil Hogan.

Komisija je utvrdila tri načina na koje strane subvencije mogu potkopavati konkurenciju. Mogu poremetiti tržište EU-a, mogu pomagati u preuzimanju tvrtki iz EU-a ili omogućavati nepoštenu prednost u postupcima javne nabave.

Uslijed zabrinutosti zbog povećanih kineskih ulaganja i stranih preuzimanja u Europi, čelnici EU-a prošle su godine zatražili od Komisije da predloži moguća rješenja za taj problem. Istaknuti primjer je njemački proizvođač robotike Kuka, kojeg je 2016. godine preuzela kineska Midea.

U bijeloj knjizi navode se i načini za rješavanja pitanja stranih subvencija u slučaju zahtjeva za financijsku potporu EU-a.

Naime, svi gospodarski subjekti trebali bi se ravnopravno natjecati za financiranje EU-a, ali se stranim subvencijama taj postupak može narušiti tako što se njihovi korisnici stavljaju u bolji položaj za prijavu. U bijeloj knjizi predlažu se mogućnosti za sprječavanje takve nepoštene prednosti. Među ostalim, u slučaju sredstava koja se dodjeljuju putem javnih natječaja ili kao bespovratna sredstva primjenjivao bi se postupak sličan onom koji je predviđen za postupke javne nabave EU-a.

Nadalje, u bijeloj knjizi naglašava se da je važno osigurati da međunarodne financijske institucije koje provode projekte financirane iz proračuna EU-a. primjerice EIB ili EBRD. vode računa o pristupu stranim subvencijama opisanom u njoj.

Novi pravni instrument mogao bi biti uveden 2021. godine, priopćila je Komisija.

Tagovi: pravila tržišnog natjecanja, Europska komisija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Srbija u drugom kvartalu imala najveći pad BDP-a od 1999. godine
OŠTAR PAD
Srbija u drugom kvartalu imala najveći pad BDP-a od 1999. godine
BROGRAD - Srbija je pod uticajem zdravstvene krize u drugom kvartalu ove godine, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) imala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,5 odsto.
Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle
TREND
Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle
BRUXELLES - Cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni u lipnju su na mjesečnoj razini blago porasle, dok su na godišnjoj pod utjecajem pada cijena energije znatno pale, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.
Javni dug Srbije 57,3 odsto BDP-a na kraju juna
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije 57,3 odsto BDP-a na kraju juna
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je na kraju juna 2020. godine 26,827 milijardi evra, što čini 57,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je danas Ministarstvo finansija.
Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura
PRIČUVE
Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke krajem lipnja iznosila je 152,9 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini porasla za više od 10 mlrd. kuna (7,3%) dok je u odnosu na kraj 2019. bila viša za 8,4 mlrd. kuna (5,8%).
Motovun na rubu bankrota
PROBLEMI
Motovun na rubu bankrota
MOTOVUN - Poput mnogih drugih jedinica lokalne samouprave, i Općina Motovun u situaciji izazvanoj korona krizom priprema interventne mjere za spas općinskog proračuna koje bi trebale biti usvojene na večerašnjoj sjednici Općinskog vijeća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE