GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU u ovom trenutku ne može konkurirati Kini

EU u ovom trenutku ne može konkurirati Kini
POLITIKA I EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2020 / 16:15
Autor: SEEbiz

ANALIZA - Od početka krize s koronom, među zemljama članicama EU raste zabrinutost i zabrinutost zbog izazova koje Kina predstavlja za Stari kontinent.

Neizvjesnost tijekom pandemije covida-19 ozbiljno je utjecala na promjene u stavu čelnika EU-a prema Kini, koja predstavlja sve veću prijetnju europskom gospodarstvu. Istodobno, čelnici europskih zemalja izražavaju veliki nedostatak uzajamnosti u odnosima s azijskom velesilom, koja istovremeno navodno krši osnovna ljudska prava u Hong Kongu i Xinjiangu, piše Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR).

Kriza koja je započela novom pandemijom koronavirusa dodatno je pogoršala odnose između država članica EU i Kine u kratkom roku. Iako trgovina i druge gospodarske aktivnosti još uvijek igraju glavnu ulogu u međunarodnim odnosima, malo europskih zemalja još uvijek skriva svoju sumnju u namjere pekinške administracije.

Sve su češći pozivi za smanjenje ovisnosti EU-a o Kini u nabavi najosnovnijih sirovina i proizvoda. Tijekom same pandemije tražila se manja ovisnost i u zdravstvenom i farmaceutskom sektoru, gdje azijske zemlje većinu europskih tvrtki opskrbljuju sirovinama za lijekove. U stvari, neki se lijekovi ne mogu formulirati u dovoljnim količinama bez sastojaka iz Indije i Kine.

Međutim, zaoštreni odnosi između SAD-a i Kine na geopolitičkom području i dalje predstavljaju dodatnu zabrinutost. Pandemija snažno potiče razgovore o ulozi Kine u svijetu i njezinom utjecaju na Europu. Dakle, velika većina država unutar EU-a sada Kinu smatra pragmatičnim ekonomskim partnerom, a istodobno je doživljavaju i kao konkurentsku zemlju.

Promjena stava prema Kini ne mijenja se između zemalja EU-a na isti način i istim tempom. Također, ne postoji jasna zemljopisna veza između europskih zemalja u odnosu na Kinu, ali postoji zajednički konsenzus da EU trenutno nije spremna za nadmetanje s Kinom, rekao je ECFR. Kao glavni izazov vide autoritarni model vlasti i snažnu ekonomiju, podržane državnim novcem na međunarodnoj razini.

Sada postoji samo iznimno zemlja u EU koja ne podržava ograničenja kineskih ulaganja u europski strateški važne sektore. To bi dodatno ojačalo ovisnost o Kini.

Međutim, to pitanje dobiva zajedničkog protivnika za EU, a istodobno postoji sve veći konsenzus među raznim europskim političkim strankama o Kini. Međutim, jedinstvo je trenutno vrlo poželjno i obećavajuće, jer omogućuje mogućnost izrade dugoročnih planova na temu smanjenja ovisnosti o Aziji. Iako se odnosi s Kinom razlikuju od države do države, ovaj je put zajednički plan zapravo izvediv.

Tagovi: Europska unija, NR Kina, uropsko vijeće za vanjske odnose, kineska ekonomija,
PROČITAJ I OVO
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
OŠTAR PAD
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
ZAGREB - Promet u industriji u srpnju je na mjesečnoj razini porastao za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini, nakon izrazitog pada u travnju i svibnju i nešto blažeg u lipnju, u srpnju ponovo snažnije pao, za 10,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
INDIKATORI
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
BEOGRAD - Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE