GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU treba signal Poljske i Mađarske za proračun do sutra, ili prelazi na scenarij B

EU treba signal Poljske i Mađarske za proračun do sutra, ili prelazi na scenarij B
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 13:17
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europskoj uniji potreban je znak da će Poljska i Mađarska u ponedjeljak ili utorak povući svoj veto na proračun EU-a i fond za oporavak ili će se morati uspostaviti fond za oporavak bez tih dviju zemalja, rekao je u ponedjeljak visoki europski diplomat.

"Moramo postići dogovor s Mađarskom i Poljskom danas ili sutra. Ne bude li ga, prelazimo na scenariji B", rekao je diplomat.

Scenarij B podrazumijeva uspostavu EU-ovog fonda za oporavak od 750 milijardi eura bez Poljske i Mađarske. Prema tom scenariju, sljedeći dugoročni proračun EU-a od 1.100 milijardi eura i dalje će ostati blokiran.

Mađarska i dalje prijeti vetom na prihvaćanje europskog proračuna i fonda za oporavak, te odbija da se europski fondovi povezuju s poštivanjem vladavine prava, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da bi politička pitanja trebalo rješavati odvojeno.

Orban je dodao da je za Mađarsku neprihvatljiv prijedlog da se uz financijski paket prihvati obvezujuća izjava Europskog vijeća kojom bi se pojasnila povezanost EU fondova i vladavine prava. Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin dao je naslutiti u četvrtak nakon razgovora u Bruxellesu da bi za Poljsku, koja zajedno s Mađarskom prijeti vetom, takav aranžman mogao biti prihvatljiv.

Poljska bi mogla odustati od veta na europski proračun i financijski paket vrijedan 1,8 bilijuna eura ako čelnici EU-a prihvate izjavu kojom se pojašnjava povezanost EU fondova i vladavine prava, rekao je zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin.

U izjavi za medije nakon sastanka s nekolicinom dužnosnika Europske komisije, Gowin je rekao da Poljska shvaća da bi veto na sedmogodišnji proračun (VFO) vrijedan 1,1 bilijun eura, te fond za oporavak nakon koronakrize vrijedan 750 milijarda eura, financijski pogodio Poljsku i druge članice EU-a.

Mađarska i Poljska blokiraju cijeli financijski paket težak preko 1800 milijardi eura jer ne žele da se dodjela sredstava iz europskog proračuna uvjetuje poštivanjem načela vladavine prava. Za dogovor o VFO-u i za odluku o vlastitim prihodima europskog proračuna potrebna je suglasnost svih zemalja članica, što znači da bez pristanka Mađarske i Poljske nema rješenja.

Vjerojatno zadnja prigoda za prevladavanje blokade bit će samit čelnika zemalja članica koji se održava 10. i 11. prosinca.

Tagovi: Polsjak, Mađarska, višegodišnji financijski okvir, Europska unija, Viktor Orban
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE