GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU nenamjenski potrošio 3,3 milijarde eura iz proračuna u 2017.

EU nenamjenski potrošio 3,3 milijarde eura iz proračuna u 2017.
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2018 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska unija (EU) nenamjenski je potrošila oko 3,3 milijarde eura, odnosno 2,4 posto ukupnog proračuna iz 2017. godine, manje nego godinu dana prije, pokazalo je godišnje izvješće Europskog revizorskog suda.

Nenamjenski utrošena su proračunska sredstva koja nisu utrošena u skladu s propisima u EU, bilo da je riječ o računovodstvenoj grešci ili o prenamjeni sredstava.

Revizori ujedno ističu kako se udio nenamjenski potrošenih sredstava smanjuje zahvaljujući efikasnijem sustavu revizije. U 2016. taj je udio procijenjen na 3,1 posto, nasuprot 3,8 posto procijenjenih za godinu ranije.

Godišnje izvješće Europskog revizorskog suda dolazi u kritičnom trenutku za Europsku uniju, s obzirom na bojazni Bruxellesa da bi jačanje euroskepticizma moglo dati vjetar u leđa populističkim strankama na idućim izborima za Europski parlament (EP).

Osim toga, zemlje članice pripremaju se za uobičajeno teške progovore o dugoročnom financijskom okviru EU-a, a još trebaju postići dogovor s EP-om u vezi prijedloga proračuna za 2019. godinu, podsjeća Dpa.

Ukupna potrošnja na razini EU-a iznosila je prošle godine 137,4 milijarde eura.

Među nenamjenski utrošenim sredstvima revizori ističu primjer "velikog istraživačkog instituta u Njemačkoj koji je dobio sredstva iz EU proračuna za potrebe istraživačkog projekta, ali ih je dijelom utrošio na troškove koji nisu povezani s tim projektom".

Predsjednik Europskog revizorskog suda Klaus-Heiner Lehne upozorio je EU da ne daje obećanja koja ne može ispuniti, s obzirom na to da je EU proračun 50 puta manji od onog koliko godišnje utroše njegove zemlje članice.

"Ako stvaramo očekivanja koja ne možemo ispuniti, gubimo vjerodostojnost kod naših građana, a što je važnije, gubimo njihovo povjerenje", poručio je čelnik tog suda.

Tagovi: proračun EU, Europska unija, Klaus-Heiner Lehne
PROČITAJ I OVO
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
OBNOVA
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
ZAGREB - Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna - kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun.
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
BREXIT
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
ZAGREB - Hrvatska je jedna od članica EU-a koja je najmanje ekonomski pogođena izlaskom Velike Britanije iz EU-a te stoga može računati na skroman iznos iz fonda za suočavanje s posljedicama Brexita.
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
OČEKIVANJA
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako očekuje nešto bolji rezultat državnog proračuna za 2020. u odnosu na plan, a uz objašnjenje poreznog tretmana donacija za potresom pogođena područja iznio je i podatak da je na računu za donacije dosad prikupljeno 74,7 milijuna kuna.
Njemačka ekonomija u 2020. pala pet posto
PAD
Njemačka ekonomija u 2020. pala pet posto
BERLIN - Njemačko gospodarstvo smanjilo se pet posto u 2020., izvijestio je u četvrtak državni ured za statistiku, izdvajajući intervenciju države koja je pomogla ograničiti štetu uzrokovanu pandemijom covida-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE