GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij

EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
CARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2021 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska unija i Sjedinjene Države sklopile su primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, najavljujući razgovore o problemu globalnog viška proizvodnih kapaciteta.

EU neće dodatno povećavati kompenzacijske carine 1. lipnja, kao što je planirano, budući da je interesu obje strane da se sukob ne zaoštrava, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Bivši američki predsjednik Donald Trump uveo je carine na uvoz čelika i aluminija iz Europe, a EU je uzvratio carinama na uvoz američkih proizvoda poput viskija, traperica i motocikala.

Bruxelles i Washington sada će početi pregovore kako bi se spor riješio do kraja godine, stoji u zajedničkom priopćenju koje su potpisali potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis, američka trgovinska predstavnica Katherine Tai i američka ministrica trgovine Gina Raimondo.

Cilj je obje strane "sačuvati naše ključne kompanije", ističu.

"Da bi se osiguralo najkonstruktivnije moguće okruženje za zajednička nastojanja, (dvije strane) suglasne su da će izbjegavati promjene u tim pitanjima koje negativno utječu na bilateralnu trgovinu", dodaje se u priopćenju.

EU i SAD suglasili su se i da im je u zajedničkom interesu da surađuju kako bi "pozvale na odgovornost zemlje poput Kine, koje podupiru mjere iskrivljavanja trgovine".

Primirje "nam daje prostor za pronalaženje zajedničkih rješenja za spor i za hvatanje u koštac s globalnim viškom (proizvodnih) kapaciteta", rekao je Dombrovskis, inače povjerenik EU-a za trgovinu.

Na početku mandata novog američkog predsjednika Joea Bidena američki dužnosnici bili su signalizirali da Bijela kuća ne planira ukidati Trumpove carine, napominje agencija dpa.

Tagovi: carine na čelik i aluminij, čelik, aluminij, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE