GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i Kina mogli bi ovog tjedna postići dogovor o okviru za ulaganja

EU i Kina mogli bi ovog tjedna postići dogovor o okviru za ulaganja
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 11:36
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Kina i EU vjerojatno će ovog tjedna postići dogovor kojim će se europskim tvrtkama omogućiti bolji pristup kineskom tržištu, poboljšati uvjeti tržišnog natjecanja i zaštiti ulaganja EU-a u Kinu, rekli su europski dužnosnici.

Razgovori o investicijskom sporazumu započeli su još 2014., ali godinama su tapkali u mjestu, uz tvrdnje EU-a da Kina ne ispunjava obećanje o ukidanju ograničenja na europska ulaganja.

Napetosti u odnosima sa SAD-om možda su pripomogle promjeni kineske pozicije i Peking i Bruxelles mogli bi postići dogovor, rekli su u ponedjeljak europski dužnosnici.

„Razgovori su pri kraju. Ima razloga za optimizam, ostalo je samo nekoliko sitnih detalja koje treba razraditi", objasnio je jedan europski dužnosnik.

"Kako sada stvari stoje, politički sporazum EU-a i Kine bit će potpisan u srijedu“, dodao je.

Drugi dužnosnici upućeni u razgovore rekli su da će Kina tim sporazumom tvrtkama iz EU-a otvoriti svoju industriju, ali i građevinski, , oglašivački, te sektore zračnog prometa, pomorskog prijevoza, telekomunikacija i, donekle, računalstva u oblaku.

„Dobivamo puno bolji pristup tržištu i zaštitu naših ulaganja u Kini. Na boljem pristupu tržištu radimo već dugi niz godina, a Kinezi su nam sada u prilično velikoj mjeri izašli u susret", istaknuo je visoki europski dužnosnik.

Europske kompanije više ne bi bile obavezne prenositi tehnologiju svojim kineskim partnerima a sporazum skicira i kaznene mjere za kineske državne tvrtke u slučaju kršenja ravnopravnog natjecanja na kineskom tržištu, te pravila o transparentnosti državnih subvencija.

Prema dogovoru, Kina bi se obavezala i na poštivanje smjernica Međunarodne organizacije rada (ILO) o prisilnom radu.

Kina je željela pristup energetskom tržištu EU-a, ali Bruxelles je zbog osjetljivih pitanja nacionalne sigurnosti ponudio pristup tek malom dijelu sektora obnovljive energije, i to samo na uzajamnoj osnovi, rekli su dužnosnici.

Razgovori o zaštiti ulaganja bit će, pak, vjerojatno nastavljeni iduće godine i zaključeni kasnije, u dogovorenom roku.

Ako u srijedu zaista bude postignut politički dogovor, njegovo bi prenošenje u pravne tekstove moglo potrajati nekoliko mjeseci. Zajedno s postupkom ratifikacije, to bi moglo značiti da će sporazum stupiti otprilike za godinu dana, rekli su dužnosnici.

Predstavnici vlada EU-a razgovarali su u ponedjeljak u Bruxellesu o dogovoru i nijedna zemlja nije imala značanijih prigovora, dodali su.

Poljska je sugerirala da bi EU trebao pričekati i razgovarati o dogovoru s kabinetom novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena, ali druge zemlje nisu dijelile to mišljenje.

Peking je u utorak signalizirao da priželjkuje skori dogovor s EU-om.

"Nadamo se da će dogovor uskoro poprimiti konkretnije obrise", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, dodajući da je u posljednje vrijeme postignut "ogroman napredak".

Tagovi: sporazum EU i Kine, investicijski sporazum EU-Kina
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE