GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU dužnosnik: Trgovinski pregovori su u završnoj fazi

EU dužnosnik: Trgovinski pregovori su u završnoj fazi
BREXIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 19:33
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Značajan napredak ostvaren je u srijedu u trgovinskim pregovorima između Europske unije i Velike Britanije za razdoblje nakon brexita, reklo je u srijedu nekoliko izvora iz EU-a novinskoj agenciji dpa.

"Nalazimo se u završnoj fazi", rekao je EU dužnosnik.

Nakon višemjesečne slijepe ulice, dvije strane sada su blizu sporazuma, rekli su izvori.

U međuvremenu je izvor iz Downing Streeta rekao da je dosezanje trgovinskog sporazuma "moguće, no daleko od sigurnog", prema Press Associationu.

Glasine da su dvije strane dogovorile sporazum počele su se širiti ovo popodne, dok je nekoliko medija ustvrdilo da je došlo do sporazuma.

No Downing Street i dužnosnici EU-a rekli su agenciji dpa da pregovori i dalje traju.

Problematika poštenog tržišnog natjecanja između dva trgovinska partnera riješena je, prema izvorima. Preostao je jedino spor o ribarenju, no bilo je govora u srijedu poslijepodne da su dvije strane sve bliže postizanju sporazuma.

Velika Britanija formalno je napustila Europsku uniju u siječnju, no ostala je dio jedinstvenog tržišta i carinske unije do kraja prijelaznog razdoblja koje traje do 31. prosinca.

Bez trgovinskog sporazuma prekogranična trgovina odvijat će se po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WHO), s carinama koje će povećavati cijene i stvarati mnogo administrativnih prepreka.

Neuspjeli pregovori mogli bi pogoršati i buduće odnose Londona i Bruxellesa, ocjenjuje dpa, podsjećajući da su obje strane više puta rekle da žele pronaći način da dogovore sporazum.

Tagovi: Velika Britanija, Europska unija, Brexit, trgovinski sporazum
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE