GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste: Srbija najmanje, Hrvatska najviše pogođena koronakrizom

Erste: Srbija najmanje, Hrvatska najviše pogođena koronakrizom
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 10:36
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Od zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), ekonomija Srbije će biti najmanje pogođena krizom izazvanom koronavirusom, procenjue se u najnovijoj analizi austrijske Erste grupe.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemalja u regionu CEE pašće u proseku za 4,7 procenata u 2020. godini usled posledica korona krize, pri čemu će najmanji pad od 2,3 procenta imati Srbija, predviđaju analitičari Erste grupe, a prenosi portal Seenews.

Analizom Erste banke obuhvaćene su, pored Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, i Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka.

“Zatvaranje uslužnog sektora na najmanje mesec i po dana zaustaviće rast potrošnje u kategorijama kao što su restorani, hoteli i kultura. Turistički orijentirane zemlje poput Hrvatske i Slovenije će se suočiti s teškom recesijom, prema našim procenama zabeležiće padodm od 7,5 i 6,7 posto, respektivno”, navodi se u dokumentu.

Na rast izvoza će negativno uticati prekidi u proizvodnji i poremećaji u lancima snabdevanja.

Pored toga, gubici prihoda koji nastaju usled otpuštanja i nižih iznosa zarada, koje subvencionišu vlade, u poređenju s redovnim platama, verovatno će ograničiti potrošnju domaćinstava na trajna dobra i odeću u ostatku godine, a sve veća nezaposlenost smanjiće poverenje potrošača.

Prema izveštaju Erstea, očekuje se da će rumunska ekonomija ove godine pasti za 4,7 procenata.

Pre nešto više od dve nedelje, analitičari Erste grupe su predviđali rast BDP-a Rumunije u 2020. godini od 2,0 odsto, dok su za Hrvatsku prognozirali rast od 0,5 procenata, za Srbiju rast od 3,0 procenta, a za Sloveniju 2,7 posto.

Ekonomisti ove banke procenjuju da će Mađarska i Poljska ove godine zabeležiti privredni pad od oko 4,0 odsto, Slovačka 5,0 procenata, a Češka oko 6,7 posto.

Tagovi: srpska ekonomija, hrvatska ekonomija, Erste, Mađarska, Slovaćka, hrvatski turizam, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju
OČEKIVANJA
Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju
TOKYO - Japanska središnja banka (BOJ) očekuje da će se japansko gospodarstvo u ovoj financijskoj godini uslijed pandemije smanjiti za 4,7 posto a potrošačke cijene pasti za 0,5 posto.
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
OBEĆANJA
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
BEOGRAD - Srbija će podneti krizu zbog korone, ne lako, ali lakše nego druge zemlje i neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru.
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ZADUŽENOST
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ANALIZA - Ukupni javni dug iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 298,8 milijardi kuna, što je 74,3 posto BDP-a i 1,1 postotni bod veći udio u BDP-u nego krajem prošle godine, a analitičari kažu da je njegov daljnji rast neizbježan.
Što je Plenković htio reći opoziciji?
VLADA-OPORBA
Što je Plenković htio reći opoziciji?
ZAGREB - - Imali smo dobru, prijateljsku namjeru da sjednemo i razgovaramo u dijalogu o tim temama koje su važne za hrvatsko društvo - kažu u Vladi.
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
UPOZORENJE
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
ZAGREB - Što i kako kani nova Vlada govorio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi, a u novoj, kako se nagađa, i ministar gospodarstva te zaštite okoliša i energetike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE